Zwangerschap en werk

  • Neen tegen stress

Het is niet altijd evident om je werktempo en stress met elkaar te verzoenen. Leer ademhalingstechnieken zoals yoga, relaxatie of sofrologie. Je vaardigheden zullen er niet op achteruitgaan naarmate je de bevallingsdatum nadert, maar je emoties zullen misschien zwaar op de proef worden gesteld. Uit je gevoelens om te vermijden dat je met negatieve emoties blijft zitten.

  • Vermijd vermoeidheid

Sommige vrouwen hebben op het werk het recht om hun werktijden te verschuiven en een half uurtje siësta te nemen. Praat erover met je werkgever om te zien of er iets te regelen valt. Luister naar je lichaam. Ga op tijd naar bed en sta wat later op. Leg je benen tijdens het slapen indien mogelijk iets hoger. Let ook op voor psychologische vermoeidheid, die soms erg belastend kan zijn.

  • Pas je werkpost aan

Ben je verplicht om rechtopstaand te werken? Heb je een lange reistijd? Nogmaals, praat erover met je werkgever. Er bestaan misschien oplossingen om je uurrooster, je functie en je werkplek aan te passen. Als dit niet het geval is, bestaan er bepaalde wetten.

  • Organiseer je terugkeer

Het is zover, je hebt kunnen genieten van je moederschapsverlof. Organiseer nu je terugkeer. Neem contact op met je collega's en ga er weer ten volle voor. Vergeet niet om hen een geboortekaartje te sturen! Stel je wekker enkele dagen voor je weer begint opnieuw in om te wennen aan het werkritme.

Goed om te weten!

  • Je hebt het recht om, met behoud van je loon, afwezig te zijn van je werk voor prenatale onderzoeken die niet buiten de kantooruren kunnen plaatsvinden. Je moet uiteraard je werkgever op de hoogte brengen van je afwezigheid.
  • Het moederschapsverlof duurt vijftien weken. Het bestaat uit minstens een week voorbevallingsrust en minstens negen weken nabevallingsrust.
  • Voor of na de geboorte kun je nog vijf weken facultatief verlof nemen. Deze kunnen eventueel worden overgedragen.
  • Als het kind geboren wordt na de vermoedelijke bevallingsdatum, wordt de voorbevallingsrust verlengd tot de werkelijke bevallingsdatum.
  • Bij een meerlinggeboorte wordt het facultatief verlof met een week verlengd. Je kan je voorbevallingsrust dus ten vroegste acht weken vóór de vermoedelijke bevallingsdatum starten.  De nabevallingsrust kan op aanvraag ook met twee weken worden verlengd.
  •  Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft, kan de uitvoering van bepaalde taken die als intrinsiek gevaarlijk worden beschouwd, tijdelijk worden verboden. Je hebt ook het recht om je arbeidsprestaties gedurende een beperkte periode op te schorten om je kind borstvoeding te geven

 

Voor wie niet verzekerd is, kan het kostenplaatje van een hospitalisatie snel oplopen. Ga na welke dekking je geniet en laat ze indien nodig aanpassen. Denk er tijdig aan want er is vaak een wachttijd van enkele maanden.

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel