Zit niet stil in april!

Controleer je voertuig

Eerst en vooral moet je nagaan of je voertuig nog in goede staat is. Check de staat van je banden en ga op zoek naar sporen van slijtage. Als het bandenoppervlak slijtage vertoont, dan moeten ze absoluut worden vervangen. Het kan ook zijn dat ze tijdens de winter wat slapper zijn geworden. De bandenspanning moet om de 2 weken en vóór grote trajecten, in koude toestand worden gecontroleerd. De aanwijzingen staan meestal op de zijkant van de band en gaan van 3 tot 5 bar. Check ook het remmechanisme (in het bijzonder de resterende dikte van de remblokken en de schijven), de batterij, de lichten vooraan en achteraan, de spanning, de smering van de ketting en de staat van alle vloeistoffen.

Controleer je uitrusting

Of je nu bestuurder of passagier bent, het is belangrijk om gepaste kledij te dragen. Je moet beschikken over een goedgekeurde helm (het dragen ervan is verplicht voor elke bestuurder of passagier). Draag ook een vest en een broek, of een motorpak, handschoenen en laarzen of stevige schoenen die de enkels beschermen. Het is echter aangewezen om uitrusting te dragen die speciaal is ontworpen voor motorrijders. Bij een valpartij zullen ze je optimaal beschermen.

Check je reflexen

Tot slot, als je opnieuw de baan opgaat, wees extra voorzichtig in het begin van het seizoen. Neem het rijden geleidelijk weer op vooraleer je lange trajecten gaat overwegen. Bovendien zijn autobestuurders het niet meer gewoon om veel motorrijders op de wegen te zien, wees dus extra aandachtig. Tot slot kunnen de weersomstandigheden, ook al zijn ze gunstiger dan in de winter, soms heel wisselvallig zijn. Blijf op je hoede en laat je niet verrassen door maartse buien of aprilse grillen. Hou je aan de snelheidsbeperkingen, neem een veiligheidsafstand in acht, en neem regelmatig een pauze op lange trajecten.

De reglementering

Ter herinnering: in België moet je je motor of bromfiets verplicht inschrijven en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) afsluiten. Deze verzekering dekt de stoffelijke en lichamelijke schade die je bij een ongeval kan berokkenen aan derden. Denk er ook aan om een dekking veiligheid van de bestuurder af te sluiten. Als je gewond raakt zonder dat er een derde bij betrokken is, dreig je de kosten en andere gevolgen van je verwondingen zelf te moeten dragen.

 

Wist u dat het bij AXA Belgium mogelijk is om uw schadegeval online aan te geven? Klik hier om toegang te krijgen tot de tool.Meer preventietips?

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel