Zeg niet meer Blue maar Bright Monday!

18 januari is Blue Monday, de deprimerendste dag van het jaar. Dat concept werd in 2005 bedacht door Cliff Arnall, een Britse psycholoog die beweerde dat hij de datum aan de hand van een formule had berekend. Die formule bestaat uit de volgende letters:

  • W voor weather ("weer" in het Engels);
  • D voor debts (de schulden die we sinds Kerstmis hebben gemaakt);
  • M voor ons motivatieniveau;
  • Na voor ons verlangen naar verandering;
  • Q voor de goede voornemens die we al hebben opgegeven.

Lig er niet van wakker! Vijf jaar later heeft de psycholoog immers bekend dat hij Blue Monday had verzonnen als reclamestunt voor een reisbureau. Toch heeft zijn idee wortel geschoten, ongetwijfeld omdat het inderdaad overeenkomt met een weinig vrolijke periode van het jaar ... zeker in de tijd van nu. Het goede nieuws is dat uit onderzoek blijkt dat we in staat zijn om onze positieve emoties te kiezen en de rest van ons af te zetten! Tijd voor onze vier tips om Blue Monday in Bright Monday te veranderen!

1. Denk positief 

Staar u niet blind op irriterende en negatieve zaken die u doen tobben en u kwellen. Denk aan alles wat positief is, alles wat u goed doet, alles om u heen dat u doet lachen en u een goed gevoel geeft.

Dramatiseer de schaduwzijden van het leven niet. Als u wat afstand neemt, zult u snel merken dat een heleboel kleine zorgen onbelangrijk zijn.

Wees ook optimistisch. Optimisme is geen gebrek aan realiteitszin maar wel een standpunt, een interpretatie van de wereld die u positieve energie zal geven. Als optimisme niet in uw aard ligt of u het niet gewoon bent, moet u eerst een kleine inspanning doen - na verloop van tijd zal uw brein het normaal vinden.

2. Cultiveer vriendelijkheid

En dat begint bij uzelf! Aanvaard complimentjes, wees niet te streng voor uzelf en feliciteer uzelf met uw successen. Later kunt u dat dan instinctiever tegenover anderen doen.

Meevoelen en dankbaarheid zijn natuurlijk ook welkom: doe het goede voor anderen en wees altijd dankbaar als anderen het voor u doen. Dat maakt u gelukkiger en doet wonderen voor uw relaties.

3. Omring u met positieve invloeden

En ga negatieve invloeden uit de weg! Omring u met vrienden die u steunen, die positief denken en u gelukkig maken. Praat met mensen die uw taal spreken, die u begrijpen en met wie u dingen kunt delen. Zo schept u een sfeer die uw gevoel van welzijn zal vergroten. 

Doe dingen die u leuk vindt en vertel erover. Luister naar gevarieerde muziek, lees nieuwe boeken, open uw geest voor kunst, voor schilderijen en literatuur of sport, alles wat helpt om u goed te voelen.

4. Kweek een routine aan

Een positief levenskader zal u vast en zeker helpen om gelukkiger te zijn. Begin met een goede leefhygiëne: een regelmatige slaap, sport en een evenwichtige voeding zullen een gunstige impact hebben.

Kies doelstellingen die voor u persoonlijk zinvol zijn en met uw waarden overeenstemmen. Dat zal u helpen om ze te bereiken en beter te leven. Die doelstellingen moeten realistisch, meetbaar en positief zijn. Begin met bescheiden doelstellingen en wees blij wanneer u ze bereikt.

Een laatste tip: haal u elke avond drie positieve momenten van uw dag voor de geest!

Hebt u psychologische bijstand nodig? Tot en met 31 januari kunnen alle klanten van AXA, met of zonder hospitalisatieverzekering, naar Doctors Online bellen om online met een psycholoog te praten. Er is een tijdelijke lijn voor geopend die 7 dagen op 7 van 8 tot 18 u bereikbaar is: 02 550 49 41.

Mijn gezondheid
Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel