Word een held : word een vrijwilliger

Om de vrijwilligers te beschermen, werd een specifieke wetgeving in het leven geroepen. Dat houdt in dat vrijwilligers rechten en plichten hebben welke ook van toepassing zijn voor de organisaties waartoe deze behoren. Hieronder vindt u de belangrijkste aandachtspunten in een notendop en meer bepaald op het vlak van verzekering en de aansprakelijkheid van de vrijwilligers.

Burgerlijke aansprakelijkheid

De burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering is de plicht om schade te herstellen die u berokkend zou hebben aan een derde. In geval van vrijwilligerswerk, bestaan er 2 mogelijkheden, afhankelijk van het type organisatie en de context waarin de vrijwilliger werkt.

Voor de vrijwilligers zelf is het in dit geval aan te raden om een BA privé-leven af te sluiten.

 1. Organisaties die niet aansprakelijk zijn voor de fouten die hun vrijwilligers begaan, zijn per definitie niet verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. Dit is het geval voor:
  • Feitelijke verenigingen die niet beschikken over personeel en/of afdelingen.
    

  Voor de vrijwilligers zelf is het in dit geval aan te raden om een BA privé-leven af te sluiten.

   

 2. Wanneer organisaties wel aansprakelijk zijn voor de fouten begaan door hun vrijwilligers, zijn ze verplicht een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is het geval voor:
  • Private en publieke rechtspersonen, zonder winstgevend doel (vb. VZW’s);
  • Feitelijke verenigen die één of meerdere personen tewerkstellen met een arbeidscontract;
  • Feitelijke verenigen die door hun specifieke verbondenheid kunnen beschouwd worden als een afdeling van de hierboven genoemde type structuren.

Wat betreft het vrijwillig helpen van een derde, zoals de buurvrouw die de kinderen school brengt of op de kinderen komt passen, raden we aan om een familiale verzekering af te sluiten.
 

Plan je vrijwilligersactiviteiten als organisatie of ga je zelf als vrijwilliger aan de slag? Praat er dan over met uw makelaar.


Meer preventietips?

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel