Wegcode: de reddingsstrook wordt verplicht vanaf 1 oktober!

Na de snelheidsverlaging van 100 km/u op de Brusselse Ring kunnen we stellen dat het najaar beslist veel veranderingen met zich meebrengt op onze wegen!
Wat is er deze keer nieuw? De inwerkingtreding op 1 oktober van de befaamde ‘reddingsstrook’, een praktijk die in verschillende Europese landen al is ingevoerd.

Naar meer veiligheid voor voertuigen die voorrang hebben en hun gebruikers

Tot nu toe hebben ambulancechauffeurs, brandweer, politie en andere hulpdiensten soms veel moeite om zich een weg te banen door het verkeer om de plek waar ze moeten zijn te bereiken.

Maar dat is nog niet alles. Een door Vias[1] uitgevoerd onderzoek toont aan dat 1 op de 4 bestuurders niet weet hoe hij of zij moet reageren wanneer er een voertuig nadert dat voorrang heeft. En dat geldt voornamelijk voor de snelweg.
Een potentieel gevaarlijke situatie die zou moeten verbeteren door de invoering van de ‘reddingsstrook’ op de wegen in België.

In de praktijk 

  1. Op een weg met twee rijstroken
    Bestuurders die op de linkerrijstrook rijden, moeten naar links uitwijken en bestuurders die op de rechterrijstrook rijden, moeten naar rechts uitwijken, om op die manier een ‘reddingsstrook’ tussen de rijstroken te creëren.
  2. Op een weg met meer dan twee rijstroken (bijvoorbeeld een snelweg)
    Bestuurders die op de linkerrijstrook rijden, moeten naar links uitwijken en bestuurders die op de andere rijstroken rijden, moeten naar rechts uitwijken, om op die manier een ‘reddingsstrook’ naast de linkerrijstrook te creëren.

Onoplettende bestuurders zijn gewaarschuwd! Net als bij het ritsen, betekent het niet naleven van deze nieuwe bepaling een overtreding van de eerste graad, waarvoor een boete van 58 euro kan worden opgelegd.

We wensen u een veilige rit!

 

[1] https://www.vias.be/nl/newsroom/un-conducteurs-sur-4-ne-sait-pas-quoi-faire-quand-un-vehicule-prioritaire-aproche/

Mijn mobiliteit
Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel