Wat doen wanneer de bliksem inslaat?

Voor wie buitenshuis is:

  1. Ga schuilen in een stevig, afgesloten gebouw of in een voertuig met volledig metalen constructie. Houd ramen en deuren gesloten.
  2. Vermijd plaatsen die de bliksem aantrekken zoals torens, daken, bomen. Gebruik ook geen paraplu!
  3. Open plaatsen (een open veld, open water, bosrand) zijn te vermijden. Wie daar niet tijdig weggeraakt, gaat beter gehurkt zitten, met handen op de oren en voeten bij elkaar. Ga in geen geval plat op de grond liggen. In groep bewaart u best een onderlinge afstand van 2 meter.

Voor wie binnenshuis is:

  1. Sluit deuren en ramen en blijf er uit de buurt.
  2. Neem geen bad of douche
  3. Blijf ook uit de buurt van de open haard, de schoorsteen, metalen leidingen of voorwerpen.
  4. Trek alle stekkers uit het stopcontact, want de bliksem kan via elektrische stroom geleiden en brand veroorzaken in bekabelde toestellen. Bellen met een vaste telefoon stel je om die reden beter uit.

Een weetje!

Doorgaans zie je bij onweer eerst een flits en hoor je nadien de donder. Het aantal seconden tussen beide fenomenen moet je door drie delen om het aantal kilometer te kennen dat je van een bliksem verwijderd bent…. Ook bekend als de driesecondenregel.

 

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel