Waarom is pensioensparen een goed idee?

Pensioensparen heeft twee grote voordelen:

  1. je bouwt er een mooie aanvulling op jouw wettelijk pensioen mee op
  2. je geniet jaarlijks een heel aantrekkelijk fiscaal voordeel

Gemiddeld bedraagt het wettelijk pensioen 60% van jouw laatste salaris. Niet genoeg dus om na je pensioen van dezelfde levensstandaard te genieten. Daarom is het noodzakelijk om dit pensioen aan te vullen, in de eerste plaats met pensioensparen.

Pensioensparen is heel flexibel. Je kan vanaf nu een minimumbedrag per maand sparen en later de grootte van jouw stortingen aanpassen. Opgelet, vergeet niet dat jouw geld in principe vast zit tot aan jouw pensioen. Wil je dit vroeger opvragen, dan komen hier wel wat kosten bij kijken (tot 33% belastingen). Ga dus zeker goed na wat je maandelijks kan missen.

Anderzijds levert pensioensparen een mooi fiscaal voordeel op, wat jaarlijks een fikse belastingvermindering betekent.

Benieuwd hoeveel jouw wettelijk pensioen zal zijn zonder extra pensioensparen? Ga dan een kijkje nemen op mypension.be.

Wanneer is pensioensparen geen goed idee?

Pensioensparen kan in principe vanaf 18 jaar. Maar heb je geen vast inkomen, of betaal je geen belastingen, dan is pensioensparen nog niet zo interessant, want geniet geen enkel fiscaal voordeel.

Heb je wel een bijverdienste maar verdien je minder dan 12.600€/jaar, dan kan je ook niet 100% genieten van het belastingvoordeel.

Wat is mijn fiscaal voordeel precies?

Hoeveel pensioensparen je opbrengt, hangt af van het gestorte bedrag. In België heb je de keuze tussen twee mogelijkheden: ofwel stort je een jaarlijks maximumbedrag van 980€, ofwel spaar je meer en stort je maximum 1.260€.

In deze tabel vind je de overeenstemmende fiscale voordelen.

Twee pensioenspaar-plafonds

Fiscaal maximum-pensioenspaarbedrag

Tarief belastingvermindering

Maximumbedrag belastingvermindering

Belastingvermindering na 30 jaar

Eerste mogelijkheid

980€

30%

294€

8.820€

Tweede mogelijkheid

1.260€

25%

315€

9.450€

Opgelet, wanneer je ervoor kiest om meer dan 980€ te sparen, ga dan voor minimaal 1.177€ want tussen de 980 en 1.177€ zal jouw belastingvermindering lager uitvallen dan als je 980€ zou sparen.

Klaar om te starten met pensioensparen?

Ga eens langs bij jouw makelaar, en ontdek alle mogelijkheden.

 

 

 

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel