Vuurwerk = dieren in paniek

Vuurwerk is een traditie van Oud naar Nieuw, maar houdt risico’s in. Het kan (soms ernstige) brandwonden veroorzaken en zelfs brand veroorzaken. En als voor de mens, het vuurwerk meer rijmt met gevaar dan met veiligheid, dan is dat ook het geval voor uw huisdieren.

Voor huisdieren kunnen de eindejaarsfeesten een echte bron van angst en onrust betekenen. Hun angst kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige katten proberen weg te vluchten om een rustig plekje te vinden waar ze zich kunnen verstoppen. Bijvoorbeeld onder een kast of onder een bed. Honden kunnen hard blaffen, janken, rondjes gaan rennen of wegvluchten. Andere kunnen ineengedoken gaan zitten, zonder aanleiding in het huis beginnen plassen of in de mand zitten trillen.

4 Tips voor als het vuurwerk gaat beginnen!

  1. Laat uw huisdier niet alleen tijdens vuurwerk. Veel dieren zien hun baasjes als bron van zekerheid. Belangrijk is om u gewoon te gedragen, zoals u altijd bent. Door dit normale gedrag zal uw hond of kat zich meer gesteund voelen, en dus minder stress krijgen.
     
  2. Sommige dieren voelen zich comfortabel in de badkamer, in de bench of onder een deken. Laat het zelf een veilige plek uitzoeken. Als uw kat of hond behoefte heeft om weg te kruipen, laat het dan toe.
     
  3. Probeer in het huis een rustige omgeving te creëren. Rolluiken naar beneden, gordijnen dicht, zachte achtergrondmuziek of tv laten spelen.
     
  4. Leid het dier af… door ermee te spelen, koekjes te geven, aandacht te geven. Daar begint u best mee voordat het vuurwerk begint.

Laat vuurwerk over aan professionals en geniet zelf van de feestvreugde!

Over AXA Belgium Blog