Voorkom een schoorsteenbrand

Woningbranden worden vaak veroorzaakt door een schoorsteenbrand. Bij koudere temperaturen draaien verwarmingssystemen overuren. Het is echter belangrijk om regelmatig eens de schoorsteen te laten vegen!

Naast rookontwikkeling en vlammen, valt een schoorsteenbrand ook te herkennen aan een loeiend geluid. Maar wat ligt aan de oorzaak?

  1. Een beschadigd of rookkanaal
  2. Vogelnesten
  3. Een slecht onderhouden schoorsteen 

Als u vermoedt dat de schoorsteen vuur heeft gevat, probeer dan de luchttoevoer van de haard af te sluiten. Zorg ervoor dat iedereen wordt geëvacueerd en bel de hulpdiensten (112). Eenmaal het vuur gedoofd is, is het belangrijk om de leefruimte te ventileren.

Voorkomen is beter dan blussen

  • Laat de schoorsteen minstens 1 tot 2 keer per jaar reinigen;
  • Een vakman kan ook tijdig eventuele scheuren, verstoppingen of schade opmerken;
  • Stook op de correcte manier en gebruik het juiste brandmateriaal voor de kachel;
  • Zorg voor een kachel die aangepast is in vermogen voor de kamer.
Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars, 450 bankagenten en 3500 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 2,9 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reĆ«le behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2018 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,1 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 396 miljoen EUR.

Privacy disclaimer.

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel