Verzekerd volgens de regels van de kunst

Een kunstwerk kan uw woning omtoveren tot een speciale en unieke plaats. Het interieur geeft perfect weer wie u zelf bent. Maar het is echter niet altijd duidelijk hoe we kunst op de juiste manier kunnen beschermen. Als u ooit in de verleiding komt om een kunstwerk aan te kopen, of wanneer u er reeds één of meerdere bezit, weet dan dat u met enkele tips goed zorg kunt dragen van uw aanwinsten. .

Inventaris

Kunstwerken worden uiteraard blootgesteld aan een aantal risico's: diefstal, brand, waterschade, beschadiging, vandalisme… Ongeacht de aard van het risico, denkt u best aan een verzekering. Of het nu om uw allereerste kunstwerk of om één uit uw uitgebreide verzameling gaat, een inventaris bijhouden kan altijd goed van pas komen. Beschrijf uw werk gedetailleerd, voeg foto's, certificaten van echtheid, contracten, ... en werk uw inventaris regelmatig bij.

Evaluatie

De waarde van uw nieuwe aankopen schatten is gemakkelijk: het zit nog vers in uw hoofd. Als u echter de waarde van oudere kunstwerken zou moeten kennen, bestaan er online calculators die uw bezittingen evalueren, maar niets gaat boven een schatting door een expert. Doe een beroep op de Belgische Kamer van Deskundigen in Kunstwerken die u de meest geschikte expert zal toewijzen en u zelfs waardevolle raad zal geven. Nogmaals, dit kan enige tijd innemen, maar niets is geloofwaardiger dan een professioneel oog.

Bescherming

Als uw kunstwerken een relatief beperkte waarde hebben, zal het luik "inhoud" van uw woonverzekering u dekken bij een schadegeval. Zorg er echter voor dat de waarde van de aan uw verzekeraar aangegeven inhoud altijd overeenkomt met de reële waarde van uw bezittingen. Let er ook op om de limieten per object aan te passen om op die manier onaangename verrassingen te vermijden.

Als u een doorgewinterde verzamelaar bent en u al werken met een zeer grote waarde bezit, kiest u voor een meer specifieke verzekering, bv. één van de verzekeraar Jean Verheyen. Deze laatste beschikt over eigen deskundigen en biedt dekkingen op maat. Weet dat het onderschrijvingsagentschap Verheyen de unieke vertegenwoordiger is van AXA ART in België en dat ze in bepaalde gevallen, gratis schattingen kan uitvoeren.

 

PS: sommige verzekeringen bevatten dekkingen die u niet nodig hebt. Met de woonverzekering op maat van AXA Belgium kunt u zelf kiezen wat u wilt verzekeren en enkel betalen wat u nodig hebt.

 

Meer preventietips?

Over AXA Belgium Blog