Vermoeidheid achter het stuur
Niet té lang achter het stuur blijven zitten lijkt de ultieme tip, maar natuurlijk bestaan er ook andere middeltjes. Daarvoor moet in eerste instantie de oorzaak worden aangepakt.
Slaap voldoende
Zoals u wellicht weet, heeft de mens gemiddeld 8 uur slaap per dag nodig. Voorwaarde is dan wel dan de slaap niet steeds wordt onderbroken, door bijvoorbeeld een externe factor zoals lawaai. Daarnaast kunnen we door ons bioritme op bepaalde ogenblikken de neiging hebben dat we best wat slaap kunnen gebruiken. Wees dus goed uitgerust vooraleer u achter het stuur kruipt.
Geen alcohol
Wie achter het stuur kruipt, drinkt sowieso geen alcohol en kiest voor alternatieven zoals water, een frisdrank of vruchtensap. Alcohol maakt ons minder alert zodat het reactievermogen drastisch afneemt.
Laat iemand het stuur overnemen
Een passagier kan u als bestuurder steeds waarschuwen wanneer hij of zij merkt dat u de aandacht verliest. Ook omgekeerd kunt u als bestuurder vragen om het stuur over te nemen. Stop ook regelmatig, best na telkens 2 uur reistijd of ongeveer 200km.
Lapmiddeltjes
Maar al te vaak worden er tips gegeven om wakker te blijven tijdens het autorijden. De muziek luider zetten, rijden met een open raam of het drinken van een koffie hebben slechts een kortstondig effect.
Het inbouwen van regelmatige rustpauzes is de beste optie. Een pitstop staat de bestuurder toe om nadien opnieuw alert achter het stuur te kruipen voor de volgende 2 uren reistijd. En nog dit: statistisch gebeuren er ook vaker ongelukken bij personen die ’s nachts rijden. Rijd dus bij voorkeur overdag en vergeet niet om tijdig rustpauzes in te bouwen.