Vermoeidheid achter het stuur

Niet té lang achter het stuur blijven zitten lijkt de ultieme tip, maar natuurlijk bestaan er ook andere middeltjes. Daarvoor moet in eerste instantie de oorzaak worden aangepakt.

Slaap voldoende

Zoals u wellicht weet, heeft de mens gemiddeld 8 uur slaap per dag nodig. Voorwaarde is dan wel dan de slaap niet steeds wordt onderbroken, door bijvoorbeeld een externe factor zoals lawaai. Daarnaast kunnen we door ons bioritme op bepaalde ogenblikken de neiging hebben dat we best wat slaap kunnen gebruiken. Wees dus goed uitgerust vooraleer u achter het stuur kruipt.

Geen alcohol

Wie achter het stuur kruipt, drinkt sowieso geen alcohol en kiest voor alternatieven zoals water, een frisdrank of vruchtensap. Alcohol maakt ons minder alert zodat het reactievermogen drastisch afneemt.

Laat iemand het stuur overnemen

Een passagier kan u als bestuurder steeds waarschuwen wanneer hij of zij merkt dat u de aandacht verliest. Ook omgekeerd kunt u als bestuurder vragen om het stuur over te nemen. Stop ook regelmatig, best na telkens 2 uur reistijd of ongeveer 200km. 

Lapmiddeltjes

Maar al te vaak worden er tips gegeven om wakker te blijven tijdens het autorijden. De muziek luider zetten, rijden met een open raam of het drinken van een koffie hebben slechts een kortstondig effect.

Het inbouwen van regelmatige rustpauzes is de beste optie. Een pitstop staat de bestuurder toe om nadien opnieuw alert achter het stuur te kruipen voor de volgende 2 uren reistijd. En nog dit: statistisch gebeuren er ook vaker ongelukken bij personen die ’s nachts rijden. Rijd dus bij voorkeur overdag en vergeet niet om tijdig rustpauzes in te bouwen.

 

Wist u dat de bestuurder van uw wagen bij een ongeval in fout niet verzekerd is voor eigen lichamelijke schade? ​Stel u voor dat u gewond raakt na een aanrijding en dat u aansprakelijk bent… De factuur kan snel hoog oplopen en alle kosten zijn voor uw rekening. Behalve als u intekende op de bijkomende garantie veiligheid van de bestuurder bij uw autoverzekering. U bent gedekt als bestuurder van een wagen of een bestelwagen, of het nu die van u is of niet. Derden die met uw wagen rijden, zijn ook gedekt.

 

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel