Veilig kokkerellen met kinderen in de buurt

Schoonmaakmiddelen

Onder de schoorsteen worden vaak de schoonmaakmiddelen bewaard en dus binnen het handbereik van kinderen. Deze kast wordt dus beter goed afgesloten.

Tafellakens en tapijt

Denk aan placemats op de tafel en aan een antisliplaag onder tapijten en matten om te voorkomen dat kinderen uitglijden of dat ze aan de tafellakens gaan trekken en zich zo kunnen verwonden.

Kabels en stopcontacten

Vermijd dat snoeren van elektrische toestellen gevaarlijk rondslingeren of dat kinderen erover kunnen struikelen. De stopcontacten zelf sluit je best af met veiligheidskleppen.

Oven en fornuis

Houd kinderen tijdens het koken uit de buurt. Draai desnoods handvaten van de potten en pannen naar de andere kant. Kinderen kunnen kastladen gebruiken als opstapje en lopen uiteindelijk het risico zich te verbranden.

Ook na het koken blijven deze toestellen een tijdlang warmte afgeven. Denk daarom ook aan een branddeken in de keuken voor het geval dat er brand zou uitbreken.

Opgelet voor de vingers!

Kinderen zijn zich niet bewust dat er ook warm water uit de kraan kan stromen. Beveilig daarom eventueel de kraan zodat ze niet onbedoeld kan worden opengedraaid door een kind.

Ook aan messen, vorken of ander keukengereedschap kan een kind zich behoorlijk bezeren. Dergelijke scherpe voorwerpen houd je best uit de buurt van kinderen. Denk bijvoorbeeld ook aan afval met scherpe randen, zoals scherven of deksels van blikvoeding, wat thuishoort in de vuilnisbak.

Nieuwsgierige kindjes kijken graag eens tussen kastdeuren of komen boven de kastlades piepen. Een onoplettendheid bij het sluiten van de kasten… en de vingertjes zitten gekneld. Te vermijden dus!

We geven nog enkele noodnummers ingeval het noodlot toeslaat:

Ziekenwagen: 112
Brandweer: 112
Antigifcentrum: 070/245 245
Belgische Brandwonden Stichting: 02/649 65 89

 

Wist u dat het bij AXA Belgium mogelijk is om uw schadegeval online aan te geven? Klik hier om toegang te krijgen tot de tool.


Meer preventietips?

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel