Valentijn: laat u verleiden door de liefde... én door de cadeautjes!

Niet tegen eender welke prijs!

Het is geen sinecure om met een perfect idee voor de dag te komen en vooral als je er, net als ieder jaar, pas op het laatste nippertje aan begint. Daarom zoeken velen onder ons hun heil in onlineshopping. Maar wees op je hoede voor oplichters …

Steeds meer consumenten zijn te vinden voor e-commerce en de talrijke voordelen die het biedt. In België leven gemiddeld 8 op 10 e-shops de wetgeving inzake onlinehandel na. Om bij je valentijnsaankopen niet in de val te lopen van de overige 20 %, is enige waakzaamheid wel geboden.

Welke sites zijn te vertrouwen?

  • Volgens de FOD Economie zijn onlinewinkels met de volgende kwaliteitslabels betrouwbaar;

  • Geef over het algemeen zo veel mogelijk de voorkeur aan de onlineverkoopsites van firma's die al enige reputatie genieten. Als je twijfelt, ga dan via de Kruispuntbank Ondernemingen na of de verkoper een ondernemingsnummer heeft;

  • Is het aanbod te mooi om waar te zijn, wees dan voorzichtig en check de reputatie van de verkoper door meningen en commentaren op forums erop na te lezen;

  • Een betrouwbare verkoper geeft doorgaans ook meer contactgegevens dan enkel een e-mailadres. Probeer gerust om de klantendienst te bereiken.

Bij de betaling

Als je eindelijk het cadeau der cadeaus hebt weten te bemachtigen, breekt het moment van de betaling aan. Ook daar moet je op een aantal zaken letten:

  • als je de gegevens van je bankkaart moet invoeren, check steeds in de adresbalk van de site of de site beveiligd is, d.w.z. of de URL begint met "https://";

  • Je herkent een beveiligde betaalsite ook aan het hangslotje in de zoekbalk;

  • Als je de verkoper niet kent, raden we je ten zeerste af om betaalwijzen te gebruiken waarbij anonieme overschrijvingen mogelijk zijn (vb. Western Union).

En geen zorgen: als je geliefde ondanks al je inspanningen zijn/haar geschenk niet weet te appreciëren, kun je het altijd online verkopen; volg hiervoor deze tips om ze in alle veiligheid van de hand te doen.

 

PS : weet u dat de rechtsbijstandsverzekering van LAR u ook beschermt bij alles wat u doet op digitaal vlak, bijvoorbeeld wanneer een dubieus persoon misbruik maakt van uw bankgegegevens? Klik hier om er meer over te weten. Meer preventietips?

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel