Uw stoep : met of zonder zout ?

Uw stoep, uw verantwoordelijkheid

In geval van sneeuw of ijzel, kan elke verplaatsing te voet, een grote hindernis betekenen. De kleinste onoplettendheid en u valt gegarandeerd onderuit, met soms erg zware gevolgen. Indien een dergelijke situatie voorvalt op uw stoep en de voetganger kan bewijzen dat zijn of haar val te wijten is aan de sneeuw en het ijs op uw stoep... dan kunt u verantwoordelijk worden gesteld en moet u de kosten dragen van de valpartij. In dat geval kan uw familiale verzekering tussenkomen.

Tot 250 euro boete

Ga er niet van uit dat u de stoep niet sneeuw- en ijsvrij moet houden omdat er nu eenmaal niemand passeert. Men kan u namelijk een administratieve boete opleggen die in sommige gemeenten kan oplopen tot 250 euro.

Een beetje inspanningen en wat zout

Voor een sneeuw-en ijsvrije stoep bestaat er geen wondermiddel. Maar met wat inspanningen, een sneeuwschop en een harde borstel kan u reeds het nodige doen. Als dat niet zou volstaan, kunt u steeds preventief zout strooien. Maar doe dat met mate (1kg volstaat voor 30 à 40 m²) aangezien zout toch wel een negatieve impact heeft op het milieu. Zand en zelfs houtsnippers kunnen zijn een alternatief.

PS : De familiale verzekering kan tussenkomen indien u verantwoordelijk wordt geacht in geval dat er een voorbijganger ten val komt op uw stoep door een gebrekkig onderhoud ervan. Maar ze kan uw verantwoordelijkheid ook beschermen in andere omstandigheden. Ontdek ze hier.

 

Meer preventietips?

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel