Uw schoorsteen geeft u geen cadeautjes

Tijdens deze koude winterdagen, hunkert u beslist naar het geknetter van een mooie openhaard of een houtkachel. Geniet ervan, maar ga toch eens na of Sinterklaas en de Kerstman niks hebben achtergelaten in de schoorsteen.

 

 

Minder rendement, meer risico’s

Om optimaal te kunnen genieten van uw verwarming op hout, is het beter uw schoorsteen goed te onderhouden. Jazeker, want een verstopte schoorsteen:

  • Vermindert het rendement van uw installatie

  • Doet het risico op een woningbrand toenemen en vooral een schoorsteenbrand

  • Verhoogt de kans op CO-vergiftiging

Voldoende redenen om het onderhoud van uw schoorsteen door een vakbekwaam bedrijf te laten doen, toch? Indien dat zo is, moet u na het schoonvegen, een attest aanvragen.

Hoe vaak?

Naar uw verzekeraar toe moet de woning goed worden onderhouden, zoals dat ook van een goede huisvader wordt verwacht. In dat geval is het raadzaam om de schoorsteen minstens één keer per jaar te laten vegen.

Schoorstenen die in verbinding staan met centrale verwarmingsinstallaties moeten op hun beurt dan weer gereinigd en gecontroleerd worden en dit op hetzelfde ogenblik van de verwarmingsketel. Dit verplicht onderhoud varieert afhankelijk van het type verwarming. We zullen er binnenkort op terugkomen...

 

PS: Wanneer we het hebben over de woonverzekering, heeft iedereen verschillende behoeften. Door de woonverzekering op maat van AXA Belgium, kunt u zelf kiezen wat u wenst te verzekeren en dus enkel voor datgene te betalen dat u nodig heeft.

 

Meer preventietips?

 

Over AXA Belgium Blog