Uw energieverbruik verminderen

Sinds de coronacrisis, werken velen onder ons thuis. Een maatregel die door velen positief onthaald werd, maar sommigen nu toch voor een onaangename verrassing stelt: een hogere energiefactuur.

In dit artikel vertellen we graag hoe u met enkele nieuwe gewoonten uw elektriciteitsverbruik zo laag mogelijk kunt houden.

1.      Slim wassen en drogen

​Een van de belangrijkste vuistregels voor al wie elektriciteit wil besparen, is natuurlijk om zuinig om te springen met de wasmachine en droogkast. Laat uw wasmachine enkel draaien wanneer u een volle trommel hebt en droog de kleren buiten zodra het zonnetje u toelacht. Ook niet onbelangrijk: was zo weinig mogelijk op 60° en 90°. Deze programma's zijn ware energievreters en maken uw kleren vaak niet schoner dan de andere programma's.

2.      Koken zonder verspillen

Energie besparen bij het koken begint bij het volgende:

  • Bedek de potten om het water sneller op kookpunt te brengen.
  • Is het eten bijna gaar? Zet de elektrische kookplaten al enkele minuten vroeger uit.
  • Hou rekening met de grootte van uw kookoppervlak en zet de juiste pan op de juiste plaat.
  • Haal het eten al een kwartiertje voor u begint te koken uit de koelkast.

Hebt u een stoomkoker? Dan hebben we goed nieuws als u graag energiebewust te werk gaat! Een stoomkoker is namelijk heel energiezuinig dankzij de stoom die op het eerste niveau wordt gegenereerd en u toestaat verschillende ingrediënten tegelijkertijd te koken.​
 

3.      Haal het meeste uit uw vaatwasser

Een vaatwasmachine wordt vaak beschouwd als een luxe. Een luxe waar toch een stevig prijskaartje aan vast hangt als we hem niet correct gebruiken. Om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden, kunt u de vaatwasmachine in eco-stand laten draaien. Zet haar ook pas in gang wanneer ze volledig vol is. Hebt u toch dringend schoon vaatwerk nodig? Selecteer dan het voorspoelprogramma.

 

4.      Spaarzaam verlichten

Het spreekt voor zich dat daglicht de beste manier is om u verlichtingskosten te drukken. Hebt u toch meer licht nodig? Hier zijn enkele goede, dagelijkse gewoonten:

  • Vermijd zo veel mogelijk decoratieve verlichting.
  • Doe het licht uit zodra u een ruimte verlaat.
  • Stof de lampen en lampenkappen af en toe eens af om meer licht door te laten.
  • Vervang de gloei- en halogeenlampen door spaar- of ledlampen.
     

5.      Spoor kleine energieverbruikers op

Alle elektrische toestellen volledig uitschakelen kan u heel wat kostbare kilowatturen besparen. Denk er ook aan uw gsm uit te trekken zodra hij klaar is met opladen. Bent u bang dat u het zult vergeten? Investeer dan in een stekkerdoos met een verlichte schakelaar. Ook wat aanpassingen aan de computer kunnen u helpen om uw energiefactuur te doen dalen. Zo kunt u de batterij bijvoorbeeld op 'spaarstand' zetten. U kunt ook de helderheid van uw scherm verlagen. ​

Mijn woning
Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars, 450 bankagenten en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 2,9 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2019 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,1 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 380 miljoen EUR.

Privacy disclaimer.

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel