Tijd om uw ketel klaar te stomen

Waarom uw verwarmingsketel onderhouden?

Een regelmatig onderhoud van uw verwarmingsketel is natuurlijk een verplichting, maar het is ook een voordelig initiatief op verschillende vlakken. Een regelmatig onderhoud zorgt immers voor:

  • een vermindering van het energieverbruik. Het rendement van een goed onderhouden ketel ligt immers 5 tot 10 % hoger dan bij een niet-onderhouden verwarmingsketel;
  • een toename van de levensduur van uw verwarmingsketel want de onderdelen slijten minder snel;
  • een vermindering van het risico op een defecte verwarming op een ogenblik dat u ze het meest nodig hebt;
  • een beperking van de hoeveelheid CO2 die in de lucht terechtkomt en dus minder vervuiling van uw installatie;
  • een vermindering van het risico op koolstofmonoxidevergiftiging en het risico op brand.

Hoeveel kost dat?

Het onderhoud van uw ketel moet gebeuren door een erkend technicus die u een onderhoudsattest zal bezorgen. De accreditatie wordt toegekend door Leefmilieu Brussel in Brussel, door l'agence wallonne de l'air et du climat in Wallonië en door het departement Leefmilieu, Natuur & Energie in Vlaanderen.

De technicus zal het afvoersysteem nakijken en de verwarmingsketel schoonmaken, controleren en afstellen voor een optimale werking. De prijzen kunnen heel erg uiteenlopen, gaande van 75 EUR tot 125 EUR voor een gasketel en 125 EUR tot 175 EUR voor een stookolieketel.

Hoe vaak?

De frequentie van het onderhoud hangt af van de brandstof, en aangezien deze materie gewestelijk wordt behandeld, van het Gewest waarin de betrokken woning zich bevindt. Hieronder een overzicht van de frequenties per brandstof en per Gewest:
 

Onderhoudsfrequentie van de centraleverwarmingstoestellen per brandstof en per Gewest

 

Waals Gewest

Brussels-Hoofdstedelijk Gewest

Vlaams Gewest

Vaste brandstoffen (pellets, hout, steenkool)

Elk jaar

Elk jaar

Elk jaar

Vloeibare brandstoffen (stookolie, olie)

Elk jaar

Elk jaar

Elk jaar

Gas (stadsgas, butaan, propaan)

Om de drie jaar

Om de drie jaar

Om de twee jaar

 

PS: sommige verzekeringen bevatten dekkingen die u niet nodig hebt. Met de woonverzekering op maat van AXA Belgium kunt u zelf kiezen wat u wilt verzekeren en enkel betalen wat u nodig hebt.
 

Meer preventietips?

 

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel