Spear phishing

geen visserssport, maar cybercriminelen die het op u hebben gemunt!

Het lijkt onschuldig: u ontvangt een e-mail van een bij u bekend persoon of bedrijf en er wordt gevraagd om snel een achterstallige betaling te vereffenen. Op dat moment heeft u wellicht de neiging om eerst te handelen en pas daarna te denken. Ook een vriendschapsverzoek op Facebook van een volstrekt onbekende maar niet onknappe persoon trekt de aandacht. Tijd om u te waarschuwen voor deze bepaalde vorm van phishing of internetfraude waarbij criminelen hengelen naar uw persoonlijke financiële gegevens.

Innovatieve ‘spear phisher’

Cybercriminelen gaan steeds innovatiever te werk om u om de tuin te leiden. Voor hen in het kinderspel om uw mailadres te achterhalen. Dit en andere persoonlijke informatie, worden door u onbewust op het internet achtergelaten en misbruikt door een ‘spear phisher’. In naam van een bekend bedrijf of een vriend, wordt u gecontacteerd in een poging om een wachtwoord te ontfutselen en u euro’s armer te maken. Daarom adviseert AXA:

  1. Zelf eens na te gaan welke persoonlijke informatie er over u te vinden is;

  2. Wachtwoorden geheim te houden en ze met niemand te delen;

  3. Verschillende wachtwoorden te gebruiken en deze regelmatig te wijzigen;

  4. Eens een wachtwoordzin te gebruiken;

  5. Software te updaten wanneer daarnaar wordt gevraagd;

  6. Uw vrienden te contacteren wanneer hackers hun naam misbruiken;

  7. Om bij twijfel, de onderneming te contacteren wanneer u denkt dat de mail echt is;

  8. Te weten dat legitieme ondernemingen nooit per mail naar gevoelige informatie vragen.

Vriendschapsverzoek van niet onknappe onbekende

Wellicht hebt u er zelf al ontvangen, maar ook via vreemde vriendschapsverzoeken op Facebook proberen de ‘phishers’ toe te slaan. Knappe vrouwen of mannen die toevallig vrijgezel zijn, lijken u graag beter te willen leren kennen. Zoals we eerder al meldden, worden internetcriminelen steeds innovatiever in een poging u op te lichten. Zeer gericht, proberen ze u persoonlijk te benaderen. Wanneer u hun verzoek accepteert, hebben ze toegang tot uw vriendengroep, kunnen ze chatten en schadelijke software doorsturen. Hier adviseert AXA om de deze vriendschapsverzoeken niet te accepteren. Meestal bestaat het profiel nog maar pas en heeft u geen gemeenschappelijke vrienden. Redenen genoeg om de ‘phishers’ geen kans te geven!

Meer preventietips?

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars, 450 bankagenten en 3500 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 2,9 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reĆ«le behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2018 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,1 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 396 miljoen EUR.

Privacy disclaimer.

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel