Phishing, wees dubbel zo voorzichtig!

Om te vermijden dat je op een phishing-site (site die persoonlijke gegevens zoals je bankgegevens ophaalt) terechtkomt, mag je nooit te snel klikken op een link die je ontvangt per e-mail of sms!

Deel ook geen gevoelige informatie via de telefoon: geen enkele administratie of geen enkel gerenommeerd commercieel bedrijf zal je bankgegevens of wachtwoorden vragen per e-mail of telefoon.

De enige echte bescherming tegen pogingen om persoonlijke gegevens op te halen blijft dus waakzaamheid.

Controleer altijd:

  • Het verzendadres van de e-mail: als het verdacht lijkt, verwijder dan de e-mail.
  • De zinsbouw en spellingfouten die soms verdacht zijn.
  • De URL van de hypertekstlink:
    • Alvorens te klikken, plaats je de cursor van je muis op de link (zonder te klikken). Het echte adres van de link wordt nu weergegeven, en zo kan je de waarheidsgetrouwheid ervan controleren.
    • Je kan ook rechtstreeks naar de site van de organisatie in kwestie gaan via een link die je zelf aanmaakt in de favorieten van je browser. Controleer de URL van de site die in je browser verschijnt. Als de URL in de e-mail niet exact overeenkomt met de URL in de browser, gaat het hoogstwaarschijnlijk om een frauduleuze site. Soms kan in het adres een enkel teken veranderd zijn om je te misleiden. Verstrek bij de minste twijfel niets van gegevens en sluit de overeenkomstige pagina onmiddellijk.

Denk er ook aan om voor elke site en toepassing andere en complexe wachtwoorden te gebruiken. Als een van je wachtwoorden dan gehackt wordt, zijn niet al je persoonlijke accounts in gevaar. Je kan ook gebruikmaken van digitale kluizen zoals KeePass om je verschillende wachtwoorden veilig op te slaan. Tot slot, als de site dit toelaat, activeer dan dubbele authenticatie om je toegang te beveiligen.

En vooral: geef nooit toe aan de druk die wordt uitgeoefend met berichten zoals 'U hebt 24 uur de tijd om uw gegevens aan te passen…'!

Mijn bedrijf Mijn gezin
Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel