Ontdek de reddende handelingen bij een hartstilstand

Zonder een snel en accuraat ingrijpen na een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis zijn de overlevingskansen uiterst klein. Indien 1 persoon op 5 de noodhandelingen kende, zouden er mensenlevens kunnen worden gered.

Ontdek de 'reddende handelingen" in 10 stappen. Het zijn eenvoudige handelingen die, als ze snel en correct worden uitgevoerd, mensenlevens zullen redden.

De 10 stappen van de reddende handelingen :

1. Beveilig de omgeving

Zorg ervoor dat de omgeving van de bewusteloze persoon beveiligd is.

2. Controleer de bewustzijnstoestand

Schud zachtjes aan de schouders van het slachtoffer en spreek tot hem/haar. Vraag hem/haar de ogen te openen. Overweeg het gebruik van de defibrillator pas als de persoon niet reageert en dus buiten bewustzijn is.

3. Vraag hulp

Roep om hulp opdat andere personen je komen helpen. Een extra persoon kan je bijstaan en kostbare hulp verlenen.

4. Maak de ademhalingswegen vrij

Kantel het hoofd van het slachtoffer naar achter door zijn kin met twee vingers omhoog te duwen.

5. Controleer de ademhaling

Gebruik de KLV-methode om te Kijken (of de borstkast beweegt), te Luisteren (of er ademgeluid is door je oor nabij de mond te houden) en te Voelen (of er een luchtstroom is van de ademhaling).

6. Bel de hulpdiensten

Vraag aan een persoon in je nabijheid om het Europees noodnummer te bellen : de 112. De oproep wordt onmiddellijk behandeld of doorgeleid naar de aangewezen hulpdienst (ambulance, brandweer, politie). De persoon die belt moet nauwkeurig zijn en zeggen wie en waar hij is, waarom hij belt, en of het om een volwassene of een kind gaat. Hij moet verplicht een bevestiging afwachten alvorens in te haken.

7. Begin de massage

30 borstcompressies

Begin met het slachtoffer te ontkleden om de borst volledig vrij te maken. Lokaliseer de borstzone en plaats een hand in het midden van de borstkas. Leg de andere hand op de rug van de eerste hand en verstrengel je vingers. Hef je vingers op en strek je armen zodanig dat je je loodrecht boven de bewusteloze persoon bevindt. Duw de borstkas vervolgens 30 keer 4 à 5 centimeter in bij een volwassene of 1/3 van zijn dikte bij een kind. Gebruik afhankelijk van je kracht en de grootte van het kind je vingers en een of twee handen. Indien mogelijk lossen de personen die helpen elkaar om de twee minuten af.

2 beademingen

Maak de ademhalingswegen open door het hoofd naar achter te kantelen en de kin met de wijsvinger en de middelvinger omhoog te duwen door een haak te vormen. Knijp de neus dicht en blaas vervolgens 2 keer zachtjes lucht in de mond. Stop zodra de borstkast omhoog gaat.

8. Plaats de defibrillator

Zorg ervoor dat de borst van het slachtoffer droog is en niet te sterk behaard (in de hoes van het toestel zitten wegwerpscheermesjes). Haal de elektroden uit en verbind ze met de kabels als dit nog niet gebeurd is. Plaats de elektroden zoals getoond op de illustratie die zich bovenop bevindt (de eerste vlak onder het sleutelbeen, tegen de rand van het borstbeen, en de tweede op de linkerzijkant van de borstkas, 5 à 10 cm onder de linkeroksel. Sluit de kabel vervolgens aan op de defibrillator.

9. Volg de vocale instructies

Het is mogelijk dat de analyse automatisch start; als dan niet het geval is, druk dan op de analyseknop. Volg strikt de instructies en raak het slachtoffer tijdens de analyse vooral niet aan. De defibrillator zal automatisch opladen als het slachtoffer een elektrische schok nodig heeft. Het toestel zal altijd aangeven als een schok noodzakelijk is. Luister nauwgezet naar de aanbevelingen van het toestel.

10. Masseer opnieuw

Hervat de hartmassage wanneer het toestel hiertoe opdracht geeft. Als het slachtoffer opnieuw normaal begint te ademen, plaats het dan in een stabiele zijligging.

Vergeet nooit : wanneer je te maken hebt met een bewusteloos persoon, is de gevaarlijkste handelingniets te doen!

Enkele feiten :

  • Een hartstilstand is niet noodzakelijk fataal.
  • De aanwezigheid en het gebruik van een automatische defibrillator kan de overlevingskansen met meer dan 50% verhogen.
  • 1 Belg op 2 (50%) weet wat een Automatische Externe Defibrillator (AED) is maar de grote meerderheid van hen (70,4%) weet niet hoe ze het toestel moet gebruiken.
  • Meer dan de helft van de Belgen (56%) weet niet hoe een AED eruitziet omdat ze er nog nooit een gezien hebben.
  • Slechts 29% van de Belgen weet dat een AED gebruikt mag worden door elke burger.
  • 1 Belg op 2 (51,5%) zou bereid zijn de reddende handelingen te stellen na een korte voorafgaande opleiding.

Ontdek de stappen in de video hieronder.

Mijn gezondheid
Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel