Met de fiets in het verkeer

Voordat u op pad gaat, hebt u het volgende nodig:

 • Een helm: dit is niet verplicht maar sterk aanbevolen;
 • Verlichting: zorg ervoor dat u zichtbaar bent. Het is niet nodig om op een kerstboom te lijken; zorg gewoon voor een aantal reflecterende of lichtgevende accessoires op cruciale plaatsen;
 • een goed afgestelde fiets: werkende remmen, goed opgepompte banden, een zadel op de juiste hoogte;
 • de nodige kennis: zorg ervoor dat u de verkeersregels kent en bepaal op voorhand de aangewezen route.

Kies de juiste positie voor een maximale veiligheid

Een aantal nuttige regels:

 • Op de rijbaan: rijd op één meter van het trottoir of geparkeerde wagens. Zo vermijdt u plots openslaande deuren, bent u zichtbaar en kunt u anticiperen op plotse bewegingen van voetgangers en geparkeerde wagens.
 • In een file met stilstaande wagens (indien er geen fietspad is): u mag links of rechts inhalen zolang de auto's niet bewegen. Zodra ze opnieuw in beweging komen, moet u opnieuw rechts gaan rijden.
 • Op een rotonde met één rijvak: het is aanbevolen "uw plaats op te eisen" in het midden van het rijvak om ervoor te zorgen dat u zichtbaar bent en te vermijden dat automobilisten die de rotonde verlaten u de pas afsnijden.
 • Op een rotonde met meerdere rijvakken: u kunt het best positie innemen tussen het midden en de linkerzijde van het buitenste rijvak.
 • Op een busstrook: u mag erover fietsen als er een bord is dat hiervoor toestemming geeft*. U moet dan de verkeerslichten voor de bussen naleven.
 • In het opstelvak voor fietsers: neem de correcte positie in om aan te geven waar u naartoe wilt (links om links af te slaan, rechts om rechts af te slaan, in het midden om rechtdoor te gaan).
 • Naast elkaar rijden is toegelaten op voorwaarde dat tegenliggers voldoende ruimte hebben om u te kruisen. Buiten de bebouwde kom moet u opnieuw achter elkaar gaan rijden wanneer een auto u langs achteren nadert. 

Volg ook de voorrangsregels. U hebt voorrang aan het einde van het fietspad en op een fietspad met markering op de weg (continue stippellijn). U hebt geen voorrang wanneer u een manoeuvre maakt op het fietspad. U hebt ook geen voorrang op voetgangers.

Opgelet: zelfs wanneer u voorrang hebt op een doorlopend fietspad moet u voorzichtig blijven. Voorrang betekent immers niet altijd veiligheid.

Uw fiets vastmaken wanneer u uw bestemming bereikt hebt

Wanneer u uw fiets correct vastmaakt, vermindert u het risico op diefstal met 90%. Let  daarom op de volgende zaken:

 • Gebruik een goed fietsslot: een goed U-vormig beugelslot is veruit de beste optie.
 • Bevestig uw voorwiel samen met het frame aan een vast punt. Het voorwiel is doorgaans gemakkelijk te verwijderen, dus zorg ervoor dat u ook uw frame vastmaakt.
 • Gebruik eventueel meerdere sloten: hierdoor worden potentiële fietsdieven ontmoedigd.
 • Stal uw fiets in een fietsparking (bijvoorbeeld een CycloParking in Brussel) indien mogelijk.

In sommige regio's/gemeenten zijn er premies om fietsdiefstallen te voorkomen en het gebruik van de fiets aan te moedigen. Het is ook mogelijk om gratis of voor een kleine som uw fiets te laten graveren in bepaalde fietspunten.  Informeer u!

 

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel