Medicijnen en autorijden gaan niet samen

  • Categorie I: medicijnen waarbij een invloed op de rijvaardigheid onwaarschijnlijk is.
  • Categorie II: medicijnen die een matige invloed kunnen hebben op de rijvaardigheid.
  • Categorie III: pijnstillers die mogelijk een ernstige invloed hebben op de rijvaardigheid.

Het is belangrijk om telkens de bijsluiter te raadplegen en het advies van de arts of apotheker op te volgen. Vanaf bovenvermelde categorieën 2 en 3, kunnen de waarneming, het concentratievermogen, het inschattingsvermogen, etc. ongunstig worden beïnvloed door de medicijnen.

Wat zegt de verzekeraar?

Het is belangrijk om meteen na het krijgen van de diagnose, uw makelaar op de hoogte te brengen dat uw rijvaardigheid voor een bepaalde periode niet optimaal is. Wanneer u toch achter het stuur zou kruipen en dat medisch niet verantwoord is, kan de verzekeraar bij een ongeval, de schadevergoeding terugvorderen.

In bepaalde gevallen kan de arts veiligheidshalve beslissen om het rijbewijs in te trekken. U kunt ook worden doorverwezen naar CARA (het Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigaanpassing van het BIVV), waar uw rijvaardigheid kan worden getest.

Wist u dat de bestuurder van uw wagen bij een ongeval in fout niet verzekerd is voor eigen lichamelijke schade? ​Stel u voor dat u gewond raakt na een aanrijding en dat u aansprakelijk bent… De factuur kan snel hoog oplopen en alle kosten zijn voor uw rekening. Behalve als u intekende op de bijkomende garantie veiligheid van de bestuurder bij uw autoverzekering. U bent gedekt als bestuurder van een wagen of een bestelwagen, of het nu die van u is of niet. Derden die met uw wagen rijden, zijn ook gedekt

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel