Maak je woning huisdiervriendelijk

Algemene tips

 • Een slot op kastdeuren kan ervoor zorgen dat pientere pootjes niet op verboden plaatsen terechtkomen.
 • Hou je vuilnisbak in een kast. Huisdieren kunnen immers makkelijk een vuilnisbak omvertrekken als ze denken dat er iets lekkers in zit.
 • Doe altijd het wc-deksel naar beneden na een bezoekje aan het toilet (je zou niet willen dat je huisdier een slok reinigingsproduct binnenkrijgt wanneer het ervan drinkt).
 • Een aantal bekende kamerplanten zoals aloë vera zijn giftig voor katten en honden. Dat geldt ook voor verse bloemen zoals paradijsbloemen en anjers. Check online of je planten in huis hebt die je giftig kunnen zijn voor nieuwe vriend.
 • Zorg voor een gesloten schoenenkast. Katten doen niets liever dan met veters spelen en een hond is altijd wel te vinden voor een duur paar schoenen om op te knabbelen. Frustrerend voor jou en mogelijk verstikkingsgevaar voor hen.
 • Katten en sommige honden zullen zich onder je bed proberen te verschuilen wanneer ze zich gestresseerd voelen. Heb je liever niet dat ze dat doen, maak dan een rand rond de onderkant. Zorg er dan wel voor dat je huisdier een veilig en knus plekje heeft waar het zich kan terugtrekken wanneer het zich bedreigd voelt - een overdekte kattenmand of een hondenkooi bijvoorbeeld.

Katten

 • Katten kunnen tot zes keer hun eigen hoogte springen, en nog het liefst op rekken of buffetkasten. Zet je decoratie in een glazen omhulsel, zo is de kans kleiner dat je huisdier het omvergooit.
 • Katten zijn heel nieuwsgierig en glippen vaak in smalle plekjes. Blokkeer openingen achter je kasten, en plaats een scherm rond je haard zodat ze de schouw niet kunnen opklimmen.
 • Loshangende kabels zijn een verleidelijk speeltje voor jonge katjes, dus bewaar ze uit het zicht.
 • Controleer je wasmachine, droogtrommel en vaatwasmachine zorgvuldig vooraleer je ze aanzet. Katten houden ervan om een knus plaatsje te zoeken voor een dutje. Als ze in de garage kunnen, geef dan een flinke tik op je motorkap voor je instapt (voor het geval ze op de motor liggen te slapen).
 • Installeer een kattenluik met een slot zodat je kat binnen en buiten kan wanneer ze dat wil. Zelfs als je kat veel tijd buiten doorbrengt, zorg toch voor een bakje voor als ze 's nachts binnen blijft of gewoon niet tijdig in de tuin geraakt.

Honden

 • Als je hond niet naar boven mag, plaats dan een babyrekje zodat hij moeilijker boven geraakt.
 • Zorg voor voldoende speelgoed om op te kauwen als je niet thuis bent. Zo verklein je de kans dat hij op je meubelen gaat knabbelen. Kooitraining kan ook helpen om je bezittingen te beschermen. En zo voelt je hond zich ook veiliger in zijn eigen schuilplaatsje.
Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel