Laat u niet verrassen door een lawine!

Gesloten pistes of off-piste?

Beschermde natuurgebieden en gesloten pistes zijn verboden terrein! Een andere categorie is off-piste of buiten de piste. Ook daar is het uiterste gevaarlijk om te skiën, snowboarden, etc. Volg dus zeker niet blindelings de skimonitor wanneer die met de groep off-piste gaat. Sowieso is het belangrijk om de weersinformatie nauwlettend in de gaten te houden, beter nooit alleen een piste te betreden en te investeren in een goede uitrusting.

Uitrusting

Zorg er bij vertrek voor dat de kledij is aangepast aan veranderende weersomstandigheden. Verder heeft u best 4 voorwerpen bij de hand:

  1. een lawinepieper die een signaal uitzendt;

  2. een sonde om eventuele slachtoffers te lokaliseren

  3. een schop om de slachtoffers te bevrijden;

  4. Ook een ABS-rugzak is aangeraden, waar u in geval van nood een luchtkussen kan doen ontploffen zodat u op de sneeuw kan blijven ‘drijven’.

Voorbereiding is key

Let op, deze rugzak is niet het ultieme middel om uzelf te redden. Belangrijker is zich goed bewust te zijn van de risico’s en pas aan wintersport te gaan doen, wanneer men goed voorbereid is. Bijvoorbeeld, via het volgen van een opleiding bij erkende opleidingsverstrekker. U zou er versteld van staan hoe weinig kennis van lawines we eigenlijk beheersen. Zo hebben bijvoorbeeld de verschillende sneeuwlagen, meteorologische aspecten, etc. nog veel geheimen. In tussentijd kan deze link kan een interessant hulpmiddel zijn.

Lawineschaal

Tot slot geven we nog de Europese risicoschaal mee om aan te geven hoe groot de kans op lawines is in off-piste hellingen. Weet dat het gevaar op een lawine dus nooit wordt uitgesloten. Wees u daarvan bewust!

  1. Niveau 1 – gering gevaar
  2. Niveau 2 – matig gevaar
  3. Niveau 3 – aanzienlijk gevaar
  4. Niveau 4 – groot gevaar
  5. Niveau 5 – zeer groot gevaar

 

Wist u dat de optionele hulpverlening van uw AXA-autoverzekering ook voorziet in een reisbijstand voor u en uw familie? Nuttig ingeval van een ongeluk op de skipiste. Meer info vindt u hier

 

Meer preventietips?

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel