Laat de griep in de kou staan!

Elk jaar heerst er tijdens de winter een griepepidemie in België. Ook al is de griep een milde ziekte, toch kan ze ernstige gevolgen hebben, vooral bij ouderen of bij wie al verzwakt is door een chronische aandoening.

Epidemie?

In België wordt over een griepepidemie gesproken wanneer er gedurende minstens twee opeenvolgende weken meer dan 157 raadplegingen voor griepsymptomen per 100.000 inwoners zijn. Die drempel wordt vaak gehaald in de maand februari. Reden hiervoor  zijn de winterse weersomstandigheden die gunstig zijn voor het virus. Wanneer de thermometer snel onder de 0 °C zakt en de lucht vochtig is, kan het griepvirus zich snel verspreiden.

Hoe kunnen we het risico op besmetting beperken ?

 • Vermijd zo veel mogelijk onnodige contacten met personen die het griepvirus hebben;

 • Was de handen regelmatig en correct met water en zeep, vooral nadat u in openbare ruimtes bent geweest;

 • Vermijd zo veel mogelijk contact van uw handen met uw mond en ogen;

 • Neem een gezonde levensstijl aan om uw lichaam te versterken: eet gezond, beweeg en slaap voldoende;

 • Bescherm uzelf tegen de kou wanneer u naar buiten gaat om afkoeling te voorkomen;

 • Voor wie tot de risicogroepen behoort, kan een griepvaccin aangeraden zijn.

Op het werk

Op het werk hebben ziekteverloven een impact op de productiviteit. Wanneer de epidemische drempel is bereikt, zijn werkgevers wettelijk verplicht om de nodige voorzieningen te nemen om de gezondheid van hun werknemers zo goed mogelijk te beschermen. Zo wordt onder meer aangeraden om:

 • specifieke preventietips te verspreiden via het intranet;

 • hygiënemiddelen ter beschikking te stellen zoals handalcohol, vloeibare zeep, afdroogmiddelen voor eenmalig gebruik enz;

 • de netheid in de lokalen op te voeren: werkbladen, deurklinken en telefoonhoorns moeten regelmatig worden gereinigd;

 • de lokalen minstens tien minuten per dag te verluchten en, in geval van airconditioning, verse buitenlucht toe te voeren in plaats van de lucht te recycleren;

 • in sommige beroepen, een gezichtsmasker te dragen;

 • gezonde werknemers die thuis moeten blijven omdat hun kinderen bijvoorbeeld ziek zijn te laten thuiswerken.

Doorgaans zal de werkgever een 'continuïteitsplan' moeten opstellen om de continuïteit van het werk zo goed mogelijk te garanderen en tegelijkertijd de gezondheid van zijn werknemers te beschermen.

 

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars, 450 bankagenten en 3500 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 2,9 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2018 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,1 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 396 miljoen EUR.

Privacy disclaimer.

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel