Kan ik mijn gespaarde pensioenkapitaal vroeger opvragen?

Kom je opeens voor onverwachte kosten te staan of wil je een grote investering doen?

Dan kan het aantrekkelijk lijken om hiervoor jouw pensioenspaarpot aan te spreken. Toch zal dit in de meeste gevallen financieel geen goed idee zijn.

Je betaalt namelijk meestal zware belastingen als je jouw pensioenspaarpot volledig of gedeeltelijk opvraagt. De omvang van deze belastingen hangt af van twee zaken:

  • Jouw leeftijd
  • De Startdatum van het pensioensparen

Mark is 63 jaar en startte op zijn 35e met pensioensparen. Hij betaalde de eindbelasting al, die standaard wordt aangerekend op de 60e verjaardag, en hoeft deze dus niet meer te betalen wanneer hij zijn gespaarde kapitaal voor zijn 65e wil opvragen. Geen financieel nadeel dan voor Mark als hij nu zijn kapitaal opvraagt? Toch wel, want hij zal de aantrekkelijke belastingverminderingen mislopen die hij anders zou krijgen op stortingen gemaakt tussen zijn 60 en 64 jaar.

Annick is 58 jaar en startte op haar 27e met pensioensparen. Zij heeft de eindbelasting van 8% op de 60e verjaardag nog niet betaald. Wanneer zij nu haar gespaarde kapitaal zal opvragen, moet ze een fikse belasting van 33% betalen.

Je laat jouw pensioenkapitaal dus best staan tot aan jouw 65e. Ook al betaal je in sommige gevallen geen zware belastingen, dan loop je nog het fiscale voordeel mis. Denk dus steeds goed na over alternatieven zoals een persoonlijke lening of contacteer jouw makelaar.

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel