De dakgoot schoonmaken ? Ook dat moeten we doen!

Of uw dakgoten nu van gietijzer, plastic of geperst staal zijn, u moet ze elk jaar reinigen. Als uw dakgoten verstopt zitten of kapot zijn, loopt u het risico op problemen met waterdichtheid of vocht en kan het kostenplaatje van de herstellingen aardig oplopen.

Hoe raakt een dakgoot beschadigd of verstopt?

Door de ophoping van dode bladeren of mos en soms het karkas van een klein dier kan de dakgoot of de afvoerbuis verstopt raken. Om te weten of uw dakgoot bevuild is, controleert u de afvoer van het water bij regenweer. Als de regen langs de gevel loopt, is uw dakgoot zeker verstopt.

Naast normale slijtage kunnen lekken ook te wijten zijn aan klein afval dat geblokkeerd raakt in de dichtingen waardoor deze beschadigd raken.

Wanneer de dakgoot zwaarder wordt door afval of stilstaand water, dreigt ze in te zakken. Verroeste schroeven of defecte haakjes kunnen er ook voor zorgen dat een dakgoot inzakt.

U kunt deze problemen opsporen door uw dakgoten jaarlijks te reinigen.

Hoe beschadigde of verstopte dakgoten herstellen?

Schakel een professional in. Hij zal u met raad en daad bijstaan om het afval op te ruimen en de nodige herstellingen te doen. Zorg voor een ladder, een tuinslang en een vuilniszak zodat hij optimaal kan werken. Als uw dakgoten uit pvc gemaakt zijn, vraag hem om er niet met een metalen voorwerp in te krabben want op die manier kan de dakgoot beschadigd raken. Scheurtjes worden gedicht met stopverf, of het nu gaat om een dakgoot in pvc of metaal. 

Er bestaat geen mirakeloplossing!

Dakgoten moeten minstens een keer per jaar gereinigd worden. Maar wanneer?

  • In het begin van de winter na het vallen van de bladeren. Met dit preventieve onderhoud bespaart u zichzelf heel wat last en kunt u de eventuele herstellingen plannen vooraleer het te vochtig of te winderig wordt.
  • Overvloedige sneeuw of hevige wind kunnen ook schade veroorzaken aan de dakgoten. Het is dus belangrijk om de staat ervan te controleren na een periode van heel slecht weer.
  • Het is ook nuttig om in de lente de staat van de dakgoten te controleren. Verwijder grote stukken afval of ophopingen van vuil. Controleer ook of alle schroeven goed aangedraaid zijn en geen enkel haakje is losgeraakt.

Tot slot: als er veel bomen in de buurt staan, en de ophoping van vuil onvermijdelijk is, denk er dan aan om dakgootbescherming te plaatsen. Op die manier wordt het water gefilterd en worden bladeren of ander groter afval die vaak de oorzaak zijn van de verstopping, overstroming, lek of inzakking, tegengehouden. Opgelet, het plaatsen van dakgootbescherming betekent niet dat u niet minstens een keer per jaar uw dakgoot manueel moet reinigen!

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel