Ik ga op reis en neem mee… mijn social media?!

Social media maken inbreken gemakkelijk

We zijn volop in vakantiestemming en stippelen daarom nauwgezet de reisplanning uit. Met onze reiskoffer in de ene hand en onze smartphone in de andere, is die planning meteen compleet. Even een selfie maken op de luchthaven en de facebookvrienden na aankomst doen watertanden met enkele foto’s van, hoe kan het ook anders… jezelf aan het strand of eender waar. De opvatting dat onze smartphone en bij uitbreiding social media, onmisbaar geworden zijn in ons dagelijks leven is de realiteit, maar niet zonder risico.

Mensen die via Facebook, Instagram of andere media hun verlofperiode aankondigen, gooien de rode loper uit voor ongewenst bezoek. Zekerheid over wie je aankondigingen leest, heb je nooit. Inbrekers maken zich ook niet bekend. Daarom delen we enkele tips om onaangename verrassingen te vermijden:

 • Je doen en laten deel je best niet voor je vertrekt en ook niet tijdens de reis. Anders is geweten wanneer je woning onbewoond is.

 • Pas je privacy-instellingen aan en bepaal wie je berichten kan lezen.

 • Neem zo weinig mogelijk mensen in vertrouwen over je plannen.

 • Vermijd het delen van je woonplaats en foto’s van de woning zelf. Anders geef je dieven de kans om de omgeving van je huis te verkennen.

 • Vraag vakantietoezicht aan bij de lokale politie.

  Indien bovenstaande tips niet zouden volstaan, kan je proberen je afwezigheid extra camoufleren door volgende tips:

 • Vraag een familielid of vertrouwenspersoon de rolluiken van de woning te bedienen tijdens je afwezigheid.

 • Vraag buren gebruik te maken van je oprit.

 • Sluit ramen en deuren goed af met een slot en laat geen reservesleutels rondslingeren.

 • Zorg ervoor dat waardevolle spullen niet zichtbaar liggen in de woning.

 • Is er een thuisblijver, al dan niet vergezeld van een trouwe viervoeter? Des te beter!

AXA publiceerde onlangs een "Social Movie". Deze video toont aan dat mensen vaak hun vakantiefoto’s posten tijdens hun vakantie. Dat is niet altijd zonder risico! AXA wil hiermee de gebruikers van sociale media sensibiliseren en tonen hoe ze hun woning beter kunnen beschermen.

Contacteer ons
Gianni De Muynck Woordvoerder, AXA Belgium (Insurance)
Gianni De Muynck Woordvoerder, AXA Belgium (Insurance)
Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars, 450 bankagenten en 3500 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 2,9 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2018 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,1 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 396 miljoen EUR.

Privacy disclaimer.

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel