Huur een woning zonder stress

U wenst uw appartement / huis te verhuren: 

  • Wees nauwkeurig in de beschrijving van uw woning en de regels die gerespecteerd moeten worden. Gelieve alle informatie te vermelden die u belangrijk vindt. Bijvoorbeeld of het toegelaten is om te roken en waar precies, of huisdieren welkom zijn, of bepaalde kamers verboden terrein zijn, …
  • Vul een veiligheidsfiche in: enkele nummers die gebeld kunnen worden in noodgevallen, locatie waar het alarm, de brandblussers en nooduitgangen zich bevinden (op Airbnb is deze fiche terug te vinden in het tabblad "Veiligheid").
  • Lees het profiel van uw gesprekspartner, ga vooral af op de commentaren die achtergelaten zijn door de vorige huurders. Stel alle vragen die u noodzakelijk vindt.
  • Algemeen beschouwd is elk platform relatief beveiligd. Zorg ervoor dat u op de hoogte blijft voor betalingen en uitwisselingen.
  • Aarzel niet om bijkomende maatregelen te treffen, zoals de controle van de identiteit (sommige platformen zijn speciaal uitgerust om dit te doen op het ogenblik van de inschrijving, zo niet aarzel niet om een identiteitsbewijs te vragen aan de huurder) en het vragen van een borg.

U wil een appartement / een huis huren:

  • Geef er de voorkeur aan om uw woning te zoeken op een erkend platform. De site Airbnb is gekend omwille van zijn veiligheid maar opgelet: geen enkele site is onfeilbaar!
  • Een goedkope woning zoekt bijna iedereen. Soms bestaat het ook, maar het is beter om voorzichtig te zijn. Controleer of de prijs overeenstemt met de bestemming, de periode en de woning. Neem de tijd en vergelijk meerdere aanbiedingen.
  • Indien de prijs u niet al te hoog lijkt, leest u best eerst het profiel van de verhuurder. Verkies accounts die voorzien zijn van goede commentaren en goede scores. Weet dat sommige platformen accounts in de schijnwerpers zetten in functie van hun ervaring (zie foto van de Airbnb-badge op het einde van het artikel).
  • Indien er geen commentaren bij de woning staan die u heeft gekozen, aarzel dan niet om meer geavanceerde technieken te gebruiken, zoals diegene die Sophie (frequent gebruikster van Airbnb) beschrijft in haar getuigenis:

"Het is me reeds overkomen dat ik op Airbnb zoek en terechtkom bij schitterende huizen tegen meer dan redelijke prijzen. Ingeval de gastheer niet gecertificeerd is, dat er geen commentaar bij staat en dat de woning minder dan een jaar op het platform staat, probeer ik de fout te vinden (in de hoop natuurlijk dat er geen zijn). Een keer heb ik een prachtig huis gevonden in het zuiden van Portugal. De prijs was echt heel laag en er stond niet veel informatie bij. Ik heb de foto van het huis bewaard op mijn computer en ik heb hem in het zoekveld "Afbeeldingen" van Google gezet. Bleek dat ditzelfde huis te koop stond op een Spaanse site en dat het adres helemaal niet overeenstemde met het adres dat vermeld stond op de site! Ik heb het account meteen gemeld aan Airbnb. Een andere keer ben ik terecht gekomen op een penthouse in Frankrijk. Opnieuw leek de situatie me te perfect om waar te kunnen zijn. Ik heb niets gevonden over de woning maar ik heb de foto van de gastvrouw bewaard op mijn computer en net zoals voor het huis in Portugal heb ik hem gescand in de zoeksectie van Google. Deze zelfde foto stond ook op tal van andere sites met als beschrijving "Luxemburgse actrice", gevolgd door een naam die helemaal niet overeenstemde met die van de gastvrouw in kwestie! " Aarzel niet om de beheerders van het platform te contacteren opdat ze u helpen mogelijke gevallen van oplichting te inventariseren. Ze zullen u goede adviezen verschaffen en u bedanken dat u hen geholpen heeft bij het vinden van verdachte aanbiedingen.

  • Lees de algemene voorwaarden vooraleer over te gaan tot betaling, controleer wie de bevoegde autoriteit is in geval van geschillen en vergewis er u van dat de site van het verhuurplatform in beveiligde modus staat (https://)

 

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel