Hoofdbestuurder of occasionele bestuurder: welke bent u?

Bent u hoofdbestuurder of niet, dat is de hamvraag

Tenzij u enorm emotioneel gehecht bent aan uw wagen, zal er ongetwijfeld wel een moment komen dat u hem moet uitlenen aan bijvoorbeeld een kennis. Wie moet u dan aangeven en waarom?

  • De hoofdbestuurder is degene die het vaakst en het langst met het voertuig rijdt. Er mag er slechts één per voertuig zijn en u moet hem aangeven aan uw verzekeraar.
  • De occasionele bestuurder is de persoon die soms met het voertuig rijdt. Dit kunnen er zelfs verschillende per voertuig zijn. We raden u aan deze aan te geven.

Wat zijn de voordelen als u een occasionele bestuurder aangeeft?

We gaan er geen doekjes om winden: een occasionele bestuurder aangeven die jonger is dan 25 jaar of tussen 25 en 29 jaar met nog geen jaar een rijbewijs, zal uw premie burgerrechtelijke aansprakelijkheid met 10 % doen stijgen. Maar als deze bestuurder een ongeval heeft, zult u de bijkomende vrijstelling van 250 euro - die u normaal zou moeten betalen bij een schadegeval met schuld en/of in omnium - niet moeten betalen. Met andere woorden, uw premie zal licht stijgen maar bij een ongeval geniet u wel een groot voordeel!

En nog meer goed nieuws: u laat hem op die manier ook ervaring opdoen als occasioneel bestuurder. Als hij geen ongeval veroorzaakt, kan deze positieve rijervaring - makkelijk te bewijzen aan de hand van een schade-attest - zijn verzekeringspremie doen dalen wanneer hij op zijn eigen naam een verzekering afsluit. Zie het dus als een investering op lange termijn!

Twee voorbeelden …

Raad over welk soort bestuurder we het hebben:

1/ Uw dochter heeft net haar rijbewijs behaald. Om haar rijstijl te perfectioneren en indruk te maken op haar vriendinnen, leent ze elke zaterdag uw wagen.
Antwoord: Uw dochter is een occasionele bestuurder want ze leent uw wagen maar af en toe.

2/ U en uw partner hebben 2 wagens om naar het werk te gaan. Uw zoon gebruikt nu en dan de wagen van uw partner. Uw partner vindt echter een nieuwe job vlakbij huis en laat de wagen over aan uw zoon.
Antwoord: U en uw partner zijn hoofdbestuurder van de respectieve voertuigen. Uw kind daarentegen was occasionele bestuurder maar toen uw partner hem de wagen heeft overgelaten, is hij hoofdbestuurder geworden en uw partner occasionele bestuurder. U hebt het al begrepen: de begrippen frequentie en duur zijn cruciaal om te bepalen tot welke categorie de persoon behoort.

Och, dat is niet zo belangrijk…

Toch wel, het is zelfs essentieel. Om u zo goed mogelijk te verzekeren, moet uw verzekeraar weten wie de hoofdbestuurder van elk voertuig is.

Geef een hoofdbestuurder zeker niet aan als een occasionele bestuurder wanneer dit in de realiteit anders is.

Als u deze informatie verzwijgt of verdoezelt en uw verzekeraar dit bedrog te weten komt, kan hij zich tegen u keren en u bij een schadegeval de kosten van de tegenpartij laten betalen. Frauderen werkt niet. Speel open kaart en geef alle bestuurders van uw voertuig aan.

Ok, ok. En wanneer moet ik dat dan aangeven?

Zodra de situatie zich voordoet. Als u een nieuwe autoverzekering afsluit, moet u de hoofdbestuurder en eventuele occasionele bestuurders vermelden. Als de situatie in de loop van het contract verandert, denk er dan aan uw verzekeraar te verwittigen.


Promo Autosalon 2018:
tot 15 % korting op de premie burgerlijke aansprakelijkheid (BA) en omnium!

Is uw wagen uitgerust met één of meerdere rijhulpsystemen? In het kader van het Autosalon 2018 beloont AXA u met interessante kortingen op uw premie BA en omnium, voor zover u deze waarborg koos*:

Raadpleeg de voorwaarden en de 6 rijhulpsystemen die AXA in aanmerking neemt op axa.be of praat erover met uw makelaar.

Contacteer mij!

*Aanbod onder voorwaarden, enkel geldig van 18/12/2017 tot en met 31/03/2018.

 

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel