Hoe zit het met arbeidsongevallen tijdens telewerk?

Velen onder ons moeten al enkele weken verplicht telewerken. Wie denkt dat zijn huis de veiligste plek op aarde is, heeft het bij het verkeerde eind. Wist je dat vier op de tien ongevallen zich thuis voordoen? En dat de meest voorkomende en meest ernstige privéongevallen veroorzaakt worden door valpartijen?

Hier vind je een paar eenvoudige tips om de risico's op valpartijen te verminderen:

  • pas op voor losliggend tapijt op een gladde ondergrond of een tapijt waarvan de randen omhoog komen
  • laat niets rondslingeren op de grond of de trap (boeken, papieren, wasmand …)
  • zorg ervoor dat de elektriciteitsdraden goed geïsoleerd en verborgen zijn
  • zorg ervoor dat er geen draden of kabels over de vloer van een kamer heen lopen, want daar zou je wel eens over kunnen struikelen
  • wees voorzichtig op de trap, ga de trap rustig op of af en hou je vast aan de trapleuning

Door welke verzekering ben je gedekt als je een ongeval hebt tijdens het telewerken?

De wetgeving zegt dat een ongeval tijdens het telewerken verondersteld wordt zich te hebben voorgedaan tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, tenzij het tegendeel wordt bewezen. Bijgevolg zijn alle ongevallen die zich thuis voordoen tijdens de werkuren gedekt door de arbeidsongevallenverzekering, zelfs als ze zich tijdens de middagpauze voordoen.

Maar opgelet: het ongeval in kwestie moet beantwoorden aan de definitie van een arbeidsongeval. Tuinieren of strijken komen dus niet in aanmerking … Om de grenzen van dit kader goed te begrijpen, moet je je gewoon afvragen of de werknemer zich onder dezelfde omstandigheden had kunnen verwonden op zijn arbeidsplaats.

Mocht je helaas toch het slachtoffer worden van een ongeval tijdens het telewerken, neem dan onmiddellijk contact op met je werkgever; hij zal je uitleggen wat je moet doen om het ongeval aan te geven.

Wees voorzichtig en zorg voor jezelf en anderen.

Mijn gezondheid
Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel