Hoe uw tuin en zwembad tegen vorst beschermen?

Gevoelige planten afdekken

 • Sommige planten kunnen niet goed tegen vorst, zoals tropische en mediterrane soorten. Ook niet beschutte planten, hebben het moeilijker dan soortgenoten die uit de wind staan. In het oosten van ons land wordt het bovendien veel kouder dan in de kustprovincies.
   
 • Niet alleen de koude kan uw planten beschadigen, ook een flinke regenbui kan heel wat schade aanrichten. Hou dus de weersvoorspellingen in het oog!
   
 • Dek uw gevoelige planten warmpjes in met bodembladeren of stro, of overdek ze met een jute zak, luchtdoorlatende beschermhoes of folie (goed vastbinden tegen de wind!).
   
 • Gebruik geen plastiekhoezen, plasticzakken, noppenfolie en dergelijke want die laten het condensvocht niet door en veroorzaken dus rotting. Het vocht op zich kan ook voor vorstschade zorgen.
   
 • Planten in potten en bakken zijn veel kwetsbaarder dan in de volle grond. Logisch, want de wortelkluit kan sneller bevriezen. Het beste zet u de potten tijdens de winterperiode binnen. In een serre bijvoorbeeld of in een voldoende geïsoleerd tuinhuis, waar ze bovendien ook genoeg licht krijgen.
   
 • Geef buitenplanten in potten in de winter sowieso geen water meer om te voorkomen dat de aarde en dus de wortels bevriezen.
   
 • Kunststof potten zijn vorstbestendig, maar terracotta potten niet. Die kan je omwikkelen met isolerende noppenfolie of bubbelfolie of inpakken in een speciale beschermende hoes.

Zwembad winterklaar maken

 • Hebt u een ingebouwd zwembad met een volledige installatie, verwarming en rolluik? Het winterklaar maken vereist een deskundige aanpak: actief of passief overwinteren, antivorstproducten toevoegen, plaatsen van een winternet, warmtepomp ontkoppelen enz. Geen sinecure. U laat dat dan ook best over aan uw installateur.
   
 • Voor losstaande kunststoffen zwembaden is het makkelijker. Die zijn niet bestand tegen het weer tijdens de wintermaanden! Na de zomer laat u dus het zwembad leeglopen. U droogt alles mooi af en plooit het luchtig op. Opbergen doet u best op een vorstvrije, propere en droge plaats om scheuren en gaatjes te voorkomen.

 

Meer preventietips?

 

Contacteer ons
Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel