Het ideale kot

1. De vorige huurders

Zijn de vorige bewoners tevreden over het kot? Ze weten hoe goed of minder goed het er wonen is. Hoe is het gesteld met de veiligheid, de woonomstandigheden, de voorzieningen, …? Stel hen alle vragen die je hebt.
 

2. De locatie

Stel jezelf de vraag in welke buurt je graag zou gaan wonen. In de nabijheid van een sfeervolle studentenbuurt? Of eerder aan de groenere rand van de stad? Trek er op uit en verken de buurt!
 

3. Het kotlabel

In Brussel, Leuven, Antwerpen en Gent worden er zowel door de stad als de universiteit een kotlabel uitgereikt. Het is een bewijs dat het kot in orde is op het vlak van brandveiligheid, sanitair, etc. Stel bij aanvang van de huurperiode een plaatsbeschrijving op. Zo word je niet verantwoordelijk gehouden voor schade die eventueel al aanwezig was.
 

4. Kleine lettertjes in het huurcontract

Kom niet voor onaangename verrassingen te staan. Eis transparantie over de kosten die je als huurder mag verwachten. Het pand moet ook geregistreerd staan als kot. Anders bestaat de kans dat je belasting op tweede verblijf moet betalen. Onderhandel een contract van 12 maanden. Dat is het meest courant en flexibel.
 

5. Werd nieuwe huurwetgeving toegepast?

Sinds januari 2019 is er een nieuwe huurwetgeving van kracht in Vlaanderen en sinds 2018 in Brussel… mét gevolgen voor wie zoekt naar een kot. Zo mag de huurwaarborg nog maximaal 2 maanden bedragen. Zorg ervoor dat het contract conform de nieuwe wetgeving is.
 

Gaat jouw zoon of dochter op kot? Denk aan een familiale verzekering bovenop de brandverzekering. Klik hier om er meer over te weten.

 

Nuttige adresjes:

 

 

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel