Het ideale kot
1. De vorige huurders
Zijn de vorige bewoners tevreden over het kot? Ze weten hoe goed of minder goed het er wonen is. Hoe is het gesteld met de veiligheid, de woonomstandigheden, de voorzieningen, …? Stel hen alle vragen die je hebt.
2. De locatie
Stel jezelf de vraag in welke buurt je graag zou gaan wonen. In de nabijheid van een sfeervolle studentenbuurt? Of eerder aan de groenere rand van de stad? Trek er op uit en verken de buurt!
3. Het kotlabel
In Brussel, Leuven, Antwerpen en Gent worden er zowel door de stad als de universiteit een kotlabel uitgereikt. Het is een bewijs dat het kot in orde is op het vlak van brandveiligheid, sanitair, etc. Stel bij aanvang van de huurperiode een plaatsbeschrijving op. Zo word je niet verantwoordelijk gehouden voor schade die eventueel al aanwezig was.
4. Kleine lettertjes in het huurcontract
Kom niet voor onaangename verrassingen te staan. Eis transparantie over de kosten die je als huurder mag verwachten. Het pand moet ook geregistreerd staan als kot. Anders bestaat de kans dat je belasting op tweede verblijf moet betalen. Onderhandel een contract van 12 maanden. Dat is het meest courant en flexibel.
5. Werd nieuwe huurwetgeving toegepast?
Sinds januari 2019 is er een nieuwe huurwetgeving van kracht in Vlaanderen en sinds 2018 in Brussel… mét gevolgen voor wie zoekt naar een kot. Zo mag de huurwaarborg nog maximaal 2 maanden bedragen. Zorg ervoor dat het contract conform de nieuwe wetgeving is.
Nuttige adresjes:
- Brussel: https://logement.brussels/louer/bail-dhabitation
- Vlaanderen: https://ikot.be/