Help ! Ik ben getroffen door wateroverlast ! Wat nu ?
Wie getroffen is en verzekerd dient:
-
De verzekeraar en met name de makelaar zo snel mogelijk te verwittigen om een schadedossier te laten openen en de komst van een expert te regelen.
-
Voorkomen dat de schade erger wordt (Waar mogelijk, inboedel zo veel mogelijk in veiligheid brengen. De elektriciteit schakel je niet opnieuw aan in ruimtes aangetast door vochtigheid)
-
De verzekerde maakt foto’s van de schade, wat de regeling van schade bespoedigt.
-
Ook het oplijsten van de schade helpt, met inbegrip van aankoopfacturen van beschadigde goederen en/of een korte beschrijving van de goederen.
Niet verzekerd?
Sinds 1 maart 2007 vergoeden de verzekeringsmaatschappijen de meeste « gewone » schadegevallen (via de brandverzekering): woonhuizen en hun inboedel die beschadigd zijn door overstromingen, aardbevingen, opstuwing of overstroming van riolen, terreinverschuivingen en verzakkingen (eenvoudige risico’s). U wordt dus NIET vergoed door het Rampenfonds voor de schade die verzekerbaar was.
Industriële bedrijven beschikken niet automatisch over de waarborg ‘natuurrampen’, zoals dat bij particulieren wel het geval is. Het onderschrijven van dergelijke waarborg loont in dit geval.
Kleine herinnering: mensen die moeten rondkomen met een leefloon, dienen de geleden schade te verhalen bij de bevoegde overheidsinstanties. Nadien kan het dossier bij het Rampenfonds worden geopend.
Meer preventietips?