Griep, voorkomen is beter dan genezen

Een griepepidemie?

In België spreken we van een griepepidemie als er minstens twee weken lang meer dan 157 nieuwe ziektegevallen per 100.000 inwoners en per week worden vastgesteld. Deze drempel wordt meestal in de loop van februari overschreden. De oorzaak: het winterse weer dat de verspreiding van het virus in de hand werkt. Wanneer de thermometer namelijk op korte tijd onder 0°C zakt en de lucht bovendien erg vochtig is, houdt niets het griepvirus nog tegen om zich te verspreiden.

Hoe krijgt u de griep?

Het virus dat de griep opwekt, verspreidt zich via minuscule druppeltjes in de lucht die ontstaan wanneer we niezen of hoesten. Deze druppeltjes hechten zich vervolgens vast aan allerlei voorwerpen in onze omgeving (deurklink, telefoon enz.) en belanden uiteindelijk op onze handen. Wanneer we dan in onze ogen wrijven of onze mond aanraken met onze vingers, raken we besmet. Het virus kan zich ook via de luchtwegen verspreiden, waarbij we de druppeltjes inademen.

Welke symptomen gaan gepaard met de griep?

Wie de griep heeft, voelt zich in eerste instantie wat zwak. Hij wordt geplaagd door een enorme vermoeidheid die alleen maar toeneemt en voelt vervolgens rillingen. In een tweede fase krijgt hij koorts (soms heel hoog), spierpijn en hoofdpijn en begint hij te hoesten. Wie de griep heeft, is ongeveer zes dagen lang besmettelijk, vanaf de dag vóór de eerste symptomen verschijnen.

Welke complicaties kunnen ontstaan?

In de meeste gevallen bent u na 8 tot 10 dagen volledig genezen en ervaart u geen complicaties. Soms kan de griep echter gepaard gaan met een bacteriële superinfectie (meestal sinusitis of een longontsteking). Wanneer de griep kinderen jonger dan één jaar treft, ouderen of mensen die lijden aan een chronische hart-, long-, nier-, lever- of stofwisselingsziekte (zoals diabetes), is er meer waakzaamheid geboden, zeker wanneer de griep hard toeslaat.  In het eerste trimester van de zwangerschap kan het griepvirus voor ernstige complicaties zorgen zoals een miskraam, de baby die te vroeg wordt geboren of een afwijking bij de foetus.

Wat moet u doen als u de griep heeft?

Eerst en vooral moet u goed uitrusten en voldoende drinken. Een arts kan ook geneesmiddelen voorschrijven tegen de koorts en de spierpijn, zoals paracetamol, aspirine (behalve bij kinderen) of ibuprofen. Wanneer u last heeft van zware hoestbuien, kan de dokter hoestmiddelen voorschrijven. 

Hygiënemaatregelen om de griep te voorkomen en de verspreiding van het virus te beperken

Wie ziek is:
- Was regelmatig uw handen.
- Hoest of nies in uw elleboog of in een zakdoek die u vervolgens snel weggooit. 
- Gebruik papieren zakdoekjes die u meteen kunt weggooien. 
- Vermijd contact met personen met een zwakke gezondheid en baby's.

Wie in goede gezondheid verkeert: 
- Was regelmatig uw handen (gebruik een antibacteriële gel).
- Raak uw ogen, mond en neus zo weinig mogelijk aan.
- Installeer een luchtbevochtiger bij u thuis of in uw kantoor zolang de verwarming draait (bij droge lucht zijn de slijmvliezen minder weerbaar).
- Verwarm de ruimte waarin u zit niet veel (19°C, een beetje minder in de slaapkamers).
- Eet evenwichtig om uw natuurlijk afweersysteem te versterken.

Een griepprik?

Het is perfect mogelijk u te laten vaccineren tegen de griep. Met zo'n vaccin verkleint u de kans op de griep en zijn complicaties met de helft. Het kan dus nog gebeuren dat u de griep krijgt, maar veel minder ernstig.

De griepprik is vooral bestemd voor 65+'ers, mensen met een chronische ziekte, zwangere vrouwen, mensen met overgewicht (bij wie de symptomen zich ernstiger manifesteren), personeel in de gezondheidszorg en mensen die op cruises en in vliegtuigen werken.

Het vaccin moet jaarlijks opnieuw ingenomen worden. Dat komt omdat het griepvirus regelmatig muteert, waardoor de samenstelling van het vaccin elk jaar anders is. Bovendien beschermt het vaccin slechts 6 tot 8 maanden.

Nuttige links over het griepvirus

Voor meer informatie over het griepvirus, kunt u op de volgende websites terecht:

 

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel