Gezocht: babysit. Aangeboden: uurloon en verzekering

Wie kinderoppas tewerkstelt, neemt verplicht een arbeidsongevallenverzekering.

Net zoals een poetshulp of een tuinman, wordt ook de babysit beschouwd als “huispersoneel”. Wie iemand in dienst neemt voor het vervullen van huishoudelijke taken voorziet hen van een uurloon. Een arbeidsongevallenverzekering is bovendien aan te raden, zelfs wettelijk verplicht.

Een ongeval is snel gebeurd tijdens het babysitten, poetsen of tuinieren, … een goede bescherming is dus zeer belangrijk!

Welke risico’s zijn gedekt?

Lichamelijke schade als gevolg van een ongeval tijdens of op weg van en naar het werk. Indien de kinderoppas zich bezeert nadat ze valt over wat speelgoed, zal de verzekeraar tussenkomen.

De verzekeraar stelt echter limieten op aan het aantal werkende dagen en de soort taken die het huispersoneel krijgt. Risicovolle taken moeten trouwens worden gemeld.

Wie is gedekt?

Zij die ‘in opdracht’ bij u thuis een handje komt toesteken, is automatisch verzekerd.

Dat betekent dat uw poetsvrouw, die met dienstencheques werkt, is verzekerd door de onderneming waarvoor ze werkt.

 Zelfstandigen vallen dan weer niet onder de noemer “huispersoneel” en moeten zich van een eigen verzekering voorzien.

Welke kosten worden vergoed?

Net zoals bij elke andere werknemer, zal de verzekeraar de medische kosten vergoeden. Ook het loonverlies door arbeidsongeschiktheid en de verplaatsingskosten die men moet maken door het ongeval, maken deel uit van de mogelijke vergoeding.

Wat als mijn huispersoneel niet is verzekerd?

Er bestaat een Fonds voor Arbeidsongevallen dat het slachtoffer kan vergoeden. De werkgever zal deze vergoeding moeten terugbetalen aan het Fonds. Ingeval er een inbreuk op de wet wordt vastgesteld, hangt de werkgever een strafrechtelijke vervolging boven het hoofd.

 

Meer preventietips?

 

Over AXA Belgium Blog