Gezocht: babysit. Aangeboden: uurloon en verzekering

Wie kinderoppas tewerkstelt, neemt verplicht een arbeidsongevallenverzekering.

Een ongeval is snel gebeurd tijdens het babysitten, poetsen of tuinieren, … een goede bescherming is dus zeer belangrijk!

Welke risico’s zijn gedekt?

Lichamelijke schade als gevolg van een ongeval tijdens of op weg van en naar het werk. Indien de kinderoppas zich bezeert nadat ze valt over wat speelgoed, zal de verzekeraar tussenkomen.

De verzekeraar stelt echter limieten op aan het aantal werkende dagen en de soort taken die het huispersoneel krijgt. Risicovolle taken moeten trouwens worden gemeld.

Wie is gedekt?

Zij die ‘in opdracht’ bij u thuis een handje komt toesteken, is automatisch verzekerd.

Dat betekent dat uw poetsvrouw, die met dienstencheques werkt, is verzekerd door de onderneming waarvoor ze werkt.

 Zelfstandigen vallen dan weer niet onder de noemer “huispersoneel” en moeten zich van een eigen verzekering voorzien.

Welke kosten worden vergoed?

Net zoals bij elke andere werknemer, zal de verzekeraar de medische kosten vergoeden. Ook het loonverlies door arbeidsongeschiktheid en de verplaatsingskosten die men moet maken door het ongeval, maken deel uit van de mogelijke vergoeding.

Wat als mijn huispersoneel niet is verzekerd?

Er bestaat een Fonds voor Arbeidsongevallen dat het slachtoffer kan vergoeden. De werkgever zal deze vergoeding moeten terugbetalen aan het Fonds. Ingeval er een inbreuk op de wet wordt vastgesteld, hangt de werkgever een strafrechtelijke vervolging boven het hoofd.

 

Meer preventietips?

 

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel