Geen zonnecrème, maar andere trucs tegen een laagstaande zon

Hoe kunt u zich als automobilist of weggebruiker het best wapenen tegen de laagstaande zon?

  1. Houd voldoende afstand en matig uw snelheid. Zo kunt u nog ingrijpen wanneer het fout dreigt te lopen;
  2. Vertrek met propere ruiten;
  3. De zonnebril is uw beste vriend;
  4. Maak gebruik van zonnekleppen;
  5. Denk eraan dat de zon ook de andere weggebruikers hindert. Zorg er dus voor dat uw wagen goed zichtbaar is in het verkeer. Zet desnoods de dimlichten aan.

De zon kan ook van achter een andere hoek komen loeren en het zicht in je zijspiegels sterk belemmeren. Dat betekent dat achteropkomend verkeer moeilijker in het oog te houden valt. Kijk daarom even over je schouder indien dat mogelijk is. Duidt ook steeds aan wanneer u van rijstrook verandert of probeer de invalshoek van uw spiegels aan te passen. Maar ook hier: een aangepaste rijstijl is en blijft de hoofdboodschap.

Alarmerende cijfers*:

  • België kampt met een jaargemiddelde van 701 ongevallen ten gevolge van de laagstaande zon. Hierbij vielen 12 doden en 945 gewonden te betreuren;

  • Tijdens de maanden oktober en maart komt een laagstaande en verblindende zon het vaakst voor. Respectievelijk 12 en 10% van de ongevallen valt dan hieraan toe te schrijven;

  • Twee op drie ongevallen (65%) die worden gelinkt aan het felle zonlicht, gebeuren in de stedelijke gebieden. De kruispunten lijken hier de meest gevaarlijke plaatsen met 35% van het totale schadeaantal.

(*Bron: Soleil éblouissant : 188 accidents et 258 blessés par an. Sud Presse - 16 Mar. 2017. pg. 18)

 

Wist u dat het bij AXA Belgium mogelijk is om uw schadegeval online aan te geven? Klik hier om toegang te krijgen tot de tool.


Meer preventietips?

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel