Geen zonnecrème, maar andere trucs tegen een laagstaande zon

“The Sun Always Shines On TV”, zongen die van de Noorse band a-ha. Maar nog vaker – en zo hebben we het graag – schijnt ze volop buiten. Alleen kan de zon enorm hinderend zijn voor automobilisten. Ze raken verblind door het felle zonlicht en merken vaak te laat de manoevers van de andere weggebruikers op. Dat heeft spijtig genoeg al geleid tot verkeersslachtoffers.

Hoe kunt u zich als automobilist of weggebruiker het best wapenen tegen de laagstaande zon?

  1. Houd voldoende afstand en matig uw snelheid. Zo kunt u nog ingrijpen wanneer het fout dreigt te lopen;
  2. Vertrek met propere ruiten;
  3. De zonnebril is uw beste vriend;
  4. Maak gebruik van zonnekleppen;
  5. Denk eraan dat de zon ook de andere weggebruikers hindert. Zorg er dus voor dat uw wagen goed zichtbaar is in het verkeer. Zet desnoods de dimlichten aan.

De zon kan ook van achter een andere hoek komen loeren en het zicht in je zijspiegels sterk belemmeren. Dat betekent dat achteropkomend verkeer moeilijker in het oog te houden valt. Kijk daarom even over je schouder indien dat mogelijk is. Duidt ook steeds aan wanneer u van rijstrook verandert of probeer de invalshoek van uw spiegels aan te passen. Maar ook hier: een aangepaste rijstijl is en blijft de hoofdboodschap.

Alarmerende cijfers*:

  • België kampt met een jaargemiddelde van 701 ongevallen ten gevolge van de laagstaande zon. Hierbij vielen 12 doden en 945 gewonden te betreuren;

  • Tijdens de maanden oktober en maart komt een laagstaande en verblindende zon het vaakst voor. Respectievelijk 12 en 10% van de ongevallen valt dan hieraan toe te schrijven;

  • Twee op drie ongevallen (65%) die worden gelinkt aan het felle zonlicht, gebeuren in de stedelijke gebieden. De kruispunten lijken hier de meest gevaarlijke plaatsen met 35% van het totale schadeaantal.

(*Bron: Soleil éblouissant : 188 accidents et 258 blessés par an. Sud Presse - 16 Mar. 2017. pg. 18)

 

Wist u dat het bij AXA Belgium mogelijk is om uw schadegeval online aan te geven? Klik hier om toegang te krijgen tot de tool.


Meer preventietips?

Over AXA Belgium Blog