Geen Vlaamse Woonbonus meer

Je eigen woning gekocht in 2020? Geen Vlaamse Woonbonus meer, maar wel de mogelijkheid om extra te sparen voor je pensioen!

Wie sinds 1 januari 2020 een woning in Vlaanderen koopt en hiervoor een lening afsluit, kan niet langer rekenen op het fiscale voordeel van de Vlaamse Woonbonus. In dit artikel spreken wij over de eigen woning, waarin je ook zelf momenteel woont.

Een domper op de feestvreugde. De regering hoopt echter de pijn te verzachten dankzij het invoeren van verlaagde tarieven van het verkooprecht. Wie vorig jaar nog in aanmerking kwam voor de aankoop van een woning aan het tarief van 7%, ziet deze nu dalen naar 6%. Renoveer je je woning energetisch, dan betaal je nog slechts 5%.

Wat heeft de afschaffing van de woonbonus te maken met sparen voor je pensioen?

De fiscale voordelen van de woonbonus waren moeilijk combineerbaar met die van het langetermijnsparen omdat ze tot dezelfde fiscale korf behoorden. Omdat je geen belastingvermindering meer hebt op het hypothecaire krediet van je eigen woning, afgesloten vanaf 2020, is er nu extra ruimte vrijgekomen voor de fiscale voordelen van het langetermijnsparen.

Ik hoor het je al denken; wie heeft nog budget over om te sparen voor zijn pensioen als je pas een woning hebt gekocht? Toch is het belangrijk om hier even bij stil te staan.

Hoe vroeger je namelijk begint te sparen, hoe rooskleuriger je pensioen er financieel uitziet. Daarbovenop geniet je op je stortingen nu al elk jaar een belastingvermindering en kan je zo toch voor een deel de verwijdering van de belastingvermindering gelinkt aan de woonbonus compenseren. Bij AXA kan je al beginnen sparen vanaf 30 euro per maand.

Voor je met langetermijnsparen start, bekijk je best eerst of je fiscale korf nog niet gevuld is met andere fiscale voordelen. Want op federaal niveau blijft de belastingvermindering gelinkt aan leningen voor een ander woning dan uw eigen woning. Dat kan gaan over een tweede verblijf of een huis, appartement of een opbrengsteigendom dat je verhuurt.

Het langetermijnsparen; dat extra appeltje voor de dorst.

Zowel particulieren, als zelfstandigen kunnen sparen via het langetermijnsparen. Je kiest zelf hoeveel je spaart. Het maximum is afhankelijk van je nettobelastbaar inkomen, met een maximum dat elk jaar wordt vastgelegd. Voor 2020 bijvoorbeeld, is dat 2 390 euro. Het bedrag dat je spaart levert een belastingvermindering op van 30%. Voor het inkomstenjaar 2020 betekent dit dus dat je tot 717 euro belastingvermindering kunt genieten.

Enkele voorbeelden:

Je jaarlijks netto belastbaar beroepsinkomen € 25.000 € 40.000
Wat je jaarlijks gedurende 15 jaar kan opzijzetten € 179,10 + 6% van € 25.000 = € 1.679,10 (bovenstaande formule geldt voor alle beroepsinkomens kleiner dan € 36.848) € 2.390 of het absoluut fiscaal maximum dat je kan opzijzetten(geldig voor alle netto belastbare beroepsinkomens vanaf € 36.848)
Je fiscaal voordeel 30% van € 1.679,10 of € 503,73 X 15 jaar = € 7.555,95 minder belastingen die je betaalt. 30% van € 2.390 of € 717,00 X 15 jaar = € 10.755 minder belastingen die je betaalt.

Goed om te weten! Op het einde van de rit betaal je een gunstige taxatie. Sluit je je contract voor je 55ste af, betaal je de gunstige eindtaxatie op je 60ste. Wat je na je 60ste spaart wordt niet meer belast. Je kan dus belastingvrij verder sparen en een mooi fiscaal voordeel genieten! Sluit je je contract af na je 55ste betaal je de gunstige eindtaxatie ten vroegste op de 10e verjaardag.

Wil je meer weten over het langetermijnsparen en welke formules je kiezen?

Bekijk hier de details

Of bereken je pensioen en ontdek hoe je de kloof tussen je huidig inkomen en je pensioen kan verkleinen: doe de simulatie

 

Mijn woning
Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel