Elke 7 minuten een inbraak: genoeg!

Elke 7 minuten[1] vindt er in België een inbraak plaats, wat overeenkomt met een gemiddelde van 200 gevallen per dag. Volgens Assuralia is amper 40% van de woningen verzekerd tegen diefstal[2]. Een op zijn minst opmerkelijk cijfer, zeker gezien de omvang van het fenomeen.

De inbraakmethoden blijven vrijwel onveranderd. Tussen 2010 en 2015, werd 81.4% van de geregistreerde diefstallen bij AXA gepleegd door middel van inbraak, 9.3% zonder inbraak (bijvoorbeeld met behulp van een valse sleutel of een list). 9% van de inbraken werd gepleegd met geweld en in 0.3% van de gevallen moet de dief klauteren (bijvoorbeeld met behulp van een ladder).

Niet verrassend zijn de meest gestolen voorwerpen juwelen, horloges, geld en multimediatoestellen.[3]

Opgepast tijdens de wintermaanden!

De periode van oktober tot maart is doorgaan een ‘populaire’ periode voor inbraken gezien deze samenvalt met de donkerste en kortste dagen van het jaar. De avond valt vroeg en over het algemeen dringt men de woning ook op dat moment binnen, wanneer de bewoners nog niet zijn teruggekeerd van het werk of nog boodschappen aan het doen zijn. De buren komen dan ook minder vaak buiten, wat het toezicht over de wijk doet afnemen.

Inbraak is niet onvermijdelijk

Een inbraak duurt doorgaans niet langer dan 5 minuten: één minuut om de woning binnen te gaan, drie om zijn slag te slaan en één minuut om de woning te verlaten[4]. De inbreker hier afremmen, vormt dus een efficiënte oplossing om zich te beschermen. Ja, maar hoe?

  • Doe uw deuren op slot! Wist u dat een bankkaart volstaat om een deur te openen die niet is vergrendeld? Dat inbrekers kunnen binnendringen langs een velux of een geopend klapraam, zelfs op de tweede verdieping? Denk er ook aan om het tuinhuis goed af te sluiten en nooit een ladder of ander gereedschap te laten rondslingeren dat de inbraak kan vergemakkelijken.
  • Installeer sloten en alarmen. Een combinatie van deze twee systemen bieden een efficiënte bescherming.
  • Vermijd dat uw afwezigheid duidelijk is! Plaats bijvoorbeeld een timer op de verlichting en/of uw radio om uw aanwezigheid te veinzen. Verwittig uw buren bij vertrek en vraag hen om de rolluiken te bedienen.
  • Ga na wie er aanbelt! Een uniform kan ook vals zijn, dus wees waakzaam!
  • Bel gratis naar een diefstalpreventieadviseur.

 

[1] https://www.besafe.be/tips/hoe-verkleint-u-kans-inbraak-bij-u-thuis-5-belangrijkste-tips

[2] http://assuralia.be/index.php?id=206&L=0&tx_ttnews[tt_news]=1416

[3] https://www.besafe.be/kennisdatabank/trends-diefstallen-woningen

[4] http://assuralia.be/index.php?id=206&L=0&tx_ttnews[tt_news]=1414

Meer preventietips?

Contacteer ons
Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel