Elektrische step: respecteer de maximale snelheid!

Wil je je elektrische step een andere plaats geven dan je garage? Heb je je segway nog maar slechts één keer gebruikt? Of zit je hoverboard nog steeds in de doos?

Is het niet een prachtig idee om verkeersopstoppingen terug te dringen en het milieu te respecteren door middel van zachte mobiliteit? Maar ben je niet zeker wat de maximale snelheid is van deze zachte vervoersmiddelen...? Zoek geen excuses meer, we leggen het je uit:

Pas je snelheid aan

De maximale snelheid van een elektrische step of een ander zacht vervoersmiddel (segway, hoverboard etc.) mag niet hoger zijn dan 25 km/u. Als gebruiker van een zacht vervoersmiddel ben je verplicht dezelfde regels te volgen die gelden voor voetgangers of fietsers, afhankelijk van je snelheid. 

Stapvoets (max. 5 km/u) = VOETGANGER

Als je niet sneller dan een voetganger gaat en minder dan 5 km/u rijdt, moet je de regels voor voetgangers volgen. Je wordt dan immers niet beschouwd als een bestuurder. 

Sneller dan een voetganger (> 5 km/u) = FIETSER

Als je sneller rijdt dan 5 km/u, moet je de regels voor fietsers volgen. Je wordt dan immers beschouwd als een bestuurder. Je moet je zoals alle andere bestuurders aan de algemene snelheidsregels houden. Dit betekent: 

  • Hou je aan de verkeersregels.
  • Gedraag je hoffelijk en breng de andere weggebruikers niet in gevaar.
  • Pas je snelheid aan de omstandigheden aan, zoals drukte of slecht weer. Je moet in alle omstandigheden kunnen stoppen voor hindernissen. 
  • Kijk extra uit bij oneffenheden in het wegdek. Met een zacht vervoersmiddel raak je soms makkelijk uit evenwicht en is een valpartij snel gebeurd.
  • Bescherm jezelf met een helm, elleboog-, pols-, en kniebeschermers.
  • Zorg ervoor dat je zichtbaar bent in het donker (verlichting, fluohesje, reflecterende accessoires).
  • Zorg voor een goede verzekering: een familiale verzekering is sterk aan te raden, ook een aanvullende ongevallen- en omniumverzekering is aangewezen.

Test je kennis met de Grote Verkeersquiz

Een goede kennis van de verkeersregels is essentieel om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen. Aangezien deze regels regelmatig veranderen, is een kleine opfrissing geen overbodige luxe. Daarom nodigen AXA, VSV en AWSR je uit om van 15 oktober tot en met 15 november deel te nemen aan “De Grote Verkeersquiz 2020”. Er zijn bovendien vele prijzen te winnen!

Een verzekering voor een zacht vervoersmiddel? Dat kan! 

Wist je dat je je elektrische step of elk ander zacht vervoersmiddel, zoals een elektrische fiets, hoverboard, segway, of monowheel kan verzekeren? Aarzel niet om je makelaar te contacteren of surf naar axa.be om een verzekering te vinden die bij jou en je elektrische step past.

Mijn mobiliteit
Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel