Eén glas bier of een cocktail, evenveel alcohol. Of niet?

Drinken of rijden? Je moet kiezen! We kunnen het nooit genoeg herhalen: drinken en rijden gaan niet samen en brengen de verkeersveiligheid in het gedrang.

Om even de vraag in de titel te beantwoorden: een glas bier van 25cl bevat dezelfde hoeveelheid alcohol (10g) als een glaasje jenever van 5cl. Ze zijn dus allebei, net als elke andere alcoholische drank, verboden als je moet rijden.

De gouden (verkeers)regel? Niet rijden als je gedronken hebt

Hoewel kleine hoeveelheden alcohol worden getolereerd (0,22 mg per liter uitgeademde lucht of 0,5 g/l in het bloed), heeft het lichaam tijd nodig om het af te breken. Normaal gezien breekt een gezonde lever ongeveer 7 gram alcohol per uur af. Dit betekent dat het ongeveer anderhalf uur zal duren voordat je lever één standaardglas wijn of bier zal afgebroken hebben. (Dubbel zo lang voor één glas zwaar bier!) 

Maar eigenlijk zijn we allemaal verschillend en moet je nog rekening houden met allerlei andere factoren...

Bijvoorbeeld, afhankelijk van het feit of je al dan niet gegeten hebt, zal de alcohol sneller of trager in je bloed worden opgenomen. Ook je gewicht, je lengte, geslacht, gezondheidstoestand of vermoeidheid kunnen bepalend zijn voor de alcoholconcentratie in je bloed. Je kunt de afbraak van alcohol op geen enkele manier versnellen. Niet door koffie te drinken, een luchtje te scheppen of te bewegen, en al helemaal niet met bepaalde pillen of ‘wonderdrankjes’.

Er bestaan formules om je alcoholgehalte te berekenen op basis van het aantal gedronken glazen en de tijd tussen elk glas. Maar geen enkele formule kan garanderen dat je bij een controle niet positief zal blazen.  De gouden regel is dus: niet rijden als je gedronken hebt.

Heb je te veel gedronken?

Breng jouw veiligheid of die van anderen niet in gevaar: bel een taxi of vraag een BOB om je naar huis te brengen.

(Jonge) klant bij AXA? We bieden taxicheques aan zodat je veilig kan feesten. Klik hier voor meer informatie of praat erover met je makelaar.

Test je kennis met de Grote Verkeersquiz 2020

Een goede kennis van de verkeersregels is essentieel om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen. Aangezien de verkeersregels regelmatig veranderen, is een kleine opfrissing geen overbodige luxe. Daarom maakt AXA er samen met  VSV en  AWSR in haar campagne “De Grote Verkeersquiz 2020” werk van om de kennis van burgers en bedrijven over verkeersveiligheid op een speelse manier op te frissen. Neem van 15 oktober tot en met 15 november 2020 deel aan de Grote Verkeersquiz en win misschien één van de vele prijzen!

Mijn mobiliteit
Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel