Deeltijds werken: wat is de impact op mijn pensioen?

Gevolgen voor pensioen

Beslissen om minder te werken is verleidelijk, maar er staan toch enkele consequenties tegenover. Vooral dan voor het pensioen, want de loopbaan wordt ingekort. Om een maximaal pensioenbedrag uitgekeerd te krijgen, moet je een volledige loopbaan hebben van 45 jaar. Per minder gewerkt jaar, vermindert dit bedrag dus met ongeveer 1/45ste.

Dit geldt niet voor afwezigheden waarvoor de RVA een uitkering toekent en voor thematisch verlof zoals ouderschaps- en palliatief verlof. Deze afwezigheden worden gelijkgesteld met een voltijds werkregime.

Pensioensparen

Het is dus belangrijk om een extra pensioenspaarpotje te voorzien. Dit gezegd, kan het zijn dat wanneer je parttime werkt, het misschien moeilijk is om evenveel opzij te zetten? Aarzel in dat geval niet om jouw stortingen aan te passen of deze zelfs helemaal op te schorten voor een bepaalde periode.

Halftijds pensioen

Komt de pensioenleeftijd dichterbij en zou je willen beginnen af te bouwen? Dan kan het halftijds pensioen een oplossing bieden. Deze maatregel wordt mogelijk vanaf 1 oktober 2019.

Indien je voldoet aan de voorwaarden voor het (vervroegd of wettelijk) pensioen, kan je vanaf 60 jaar 50% van jouw wettelijk pensioen ontvangen. Dit op voorwaarde dat je minstens een jaar voor de pensioenaanvraag voor minstens 80% bent tewerkgesteld.

De beroepsactiviteit die je tijdens het halftijds pensioen uitvoert, mag ook niet meer dan 50% van een voltijdse baan zijn.

Tijdens de periode tussen de start van het halftijds pensioen en het volledige pensioen zal je nog verder pensioenrechten kunnen opbouwen.

*bron: https://statbel.fgov.be/nl

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel