De perfecte belastingaangifte

De benodigde documenten

Verzamel om te beginnen uw loonfiches, uw facturen en uw fiscale attesten. Controleer of u alles heeft ontvangen. Is dat niet het geval, neem dan zo snel mogelijk contact op met de instelling die u uw attest moet bezorgen, zodat u het nog op tijd ontvangt. Uw aangifte van vorig jaar kan nuttig zijn op het ogenblik dat u die voor dit jaar invult. Houd er echter wel rekening mee dat bepaalde bedragen en codes gewijzigd kunnen zijn.

Voor jongeren

Een jongere ontvangt zijn eerste belastingbrief vanaf zijn 18de, ongeacht of hij gewerkt heeft of niet. Hij moet die net als iedereen invullen en terugsturen naar de Federale Overheidsdienst Financiën. Als zijn situatie niet gewijzigd is tegenover het vorige jaar, ontvangt hij een vereenvoudigde aangifte. In dat geval moet hij maar één stap ondernemen.

Heeft hij geen belastingaangifte ontvangen, dan moet hij het callcenter contacteren op het nummer 02 572 57 57 of het contactformulier op de website van de FOD Financiën invullen.

U kunt uw aangifte op een heel eenvoudige manier indienen.  Leg uw identiteitskaart en uw eID-kaartlezer klaar en ga naar de website van de Federale Overheidsdienst Financiën ‘Tax-on-web’ via MyMinfin, uw online fiscale dossier. Uw aangifte is er vooraf ingevuld en er worden meer inlichtingen gegeven. U kunt er ook uw documenten raadplegen en bepaalde acties uitvoeren.

Tax-on-web biedt u heel wat voordelen:

 • vooraf ingevulde gegevens;

 • hulp bij het invullen;

 • een snellere behandeling van uw aangifte;

 • een schatting van het belastingbedrag met een mogelijke optimalisering.

Opgelet, u kunt Tax-on-web niet gebruiken als:

 • u de aangifte moet indienen van een in 2017 overleden belastingplichtige;

 • u in 2017 weduwe of weduwnaar bent geworden;

 • u op 1 januari minder dan een jaar gescheiden was en u en uw ex-partner elk afzonderlijk een aangifte willen indienen.

Houd er ook rekening mee dat iedereen die zijn belastingaangifte via Tax-on-web indient de mogelijkheid heeft om zijn aangifte tot 13 juli 2017 te wijzigen, maar dat slechts eenmaal kan doen.

Termijnen

 • Aangifte op papier: ten laatste op 29 juni 2017

 • Hulp bij het invullen van de aangifte: ten laatste op 30 juni 2017

 • Aangifte via Tax-on-web: ten laatste op 13 juli 2017

 • Aangifte via uw boekhouder: ten laatste op 26 oktober 2017

 

Wist u dat het bij AXA Belgium mogelijk is om uw schadegeval online aan te geven? Klik hier om toegang te krijgen tot de tool.

 

Meer preventietips?

- Veilig kokkerellen met kinderen in de buurt
- Behoed uw computer van gijzeling!
- Het kan spoken op uw factuur!
- Verdrink niet in je werk
- BBQ’en doe je op een veilige manier!
Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel