De dekking Veiligheid van de bestuurder: de onmisbare bestuurdersverzekering om goed beschermd te zijn achter het stuur

Je weet ongetwijfeld dat de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) auto in België verplicht is voor alle voertuigen op de openbare weg. Dit betekent dat, wanneer je een ongeval veroorzaakt en jij in fout bent, derden vergoed worden voor de schade.

Wat je misschien niet weet is dat met deze verzekering de andere mensen die bij dit ongeval betrokken zijn, of het nu om je passagiers of andere weggebruikers gaat, zeker zullen worden vergoed als ze gewond raken. Maar jij niet.

Daarom heb je een bestuurdersverzekering nodig met een dekking Veiligheid van de bestuurder. Die is niet verplicht, maar wel absoluut onmisbaar.

Wat is de dekking Veiligheid van de bestuurder die wordt aangeboden bij je Autoverzekering?

Als je een ongeval veroorzaakt en zelf gewond raakt tijdens het rijden, zal je Autoverzekering zonder deze dekking je verzorging niet vergoeden, zelfs niet als je een Omniumverzekering hebt.

Daartegenover staat wel dat een dekking Veiligheid van de bestuurder niet alleen de medische kosten van een lichamelijk letsel dekt, maar ook, onder andere, het mogelijke inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid.

Handig om te weten:

 • Je dekking Veiligheid van de bestuurder beschermt je, met welk voertuig je ook rijdt. Dus ook wanneer je met het voertuig van iemand anders rijdt.
 • De dekking is ook van toepassing wanneer je je voertuig af en toe uitleent, of dat nu aan een familielid, een vriend of je buur is. De persoon die dan een ongeval met jouw voertuig veroorzaakt, is ook verzekerd (uiteraard op voorwaarde dat deze persoon over een geldig rijbewijs beschikt).
 • De dekking Veiligheid van de bestuurder kan ook nuttig blijken wanneer je niet in fout bent. Ze maakt het mogelijk om vergoed te worden als de persoon die het ongeval veroorzaakte onbekend is, bijvoorbeeld in het geval van vluchtmisdrijf, of wanneer de persoon haar verantwoordelijkheid aanvecht.

Let op, de dekking Veiligheid van bestuurder is niet van toepassing wanneer:

 • je rijdt onder invloed van alcohol, drugs of andere middelen.
 • je deelneemt aan een race- of snelheidswedstrijd.
 • je niet over een geldig rijbewijs beschikt.
 • je geen geldig keuringsbewijs voor je voertuig hebt.
 • je doelbewust het ongeval hebt veroorzaakt.
 • in geval van nucleair risico of collectieve gewelddaden

Een voorbeeld

Zes maanden geleden heb je een auto-ongeval veroorzaakt omdat jij geen voorrang verleende aan de bestuurder die van rechts kwam. De andere bestuurder wordt gedekt door jouw BA, maar jij bent ernstig gewond geraakt en in het ziekenhuis opgenomen. Jij was in fout. Intussen ben je hersteld, maar had je heel wat onkosten (ziekenhuisopname, thuiszorg, vervoer, enzovoort) en heb je ook een aanzienlijk inkomensverlies geleden.

Met de dekking Veiligheid van bestuurder krijg je niet alleen een vergoeding voor je medische uitgaven (ziekenhuisopname, verzorging, enzovoort), maar ook voor het inkomensverlies dat je hebt geleden.

Wat dekt de verzekering met de dekking Veiligheid van bestuurder precies?

Mogelijk beschik je al over verzekeringen die je kunnen tussenkomen bij een verkeersongeval, zoals een hospitalisatieverzekering. De reikwijdte hiervan is echter beperkt.

De dekking Veiligheid van bestuurder komt bijvoorbeeld tussen in geval van inkomensverlies, invaliditeit of dekt de begrafeniskosten in geval van overlijden.

Dit is een voorbeeld van wat wordt gedekt door de dekking Veiligheid van bestuurder, die wordt aangeboden met de Autoverzekering van AXA - tot € 1 500 000 per schadegeval:

 • medische kosten
 • tijdelijke invaliditeit (persoonlijk, economisch of huishoudelijk), bij een duurtijd van meer dan 15 dagen
 • blijvende invaliditeit (persoonlijk, economisch of huishoudelijk) indien deze meer dan 10% bedragen (de eerste 10 % wordt niet vergoed)
 • sterfgevallen

Nu met 20% korting*

Wil je er zeker van zijn dat je veilig kan rijden? Kies vandaag nog voor onze optie Veiligheid van bestuurder. Vanaf nu tot en met 30 juni 2021, bij het afsluiten van een nieuw contract met deze dekking afsluit (of wanneer je jouw voertuig wijzigt in een bestaand contract), geniet je 20% korting*.

*Aanbod onder voorwaarden, geldig van 14/12/2020 tot en met 30/06/2021, voor elke nieuwe zaak of wijziging van voertuig in een reeds bestaand contract bij het afsluiten van de dekking Veiligheid van de bestuurder. Het voertuig kan voor privé- of professioneel gebruik zijn en de in het contract aangewezen hoofdbestuurder moet minstens 25 jaar oud zijn. De korting is geldig tot de volgende belangrijke wijziging van het contract (wijziging van voertuig, verzekeringnemer of hoofdbestuurder) en eindigt automatisch bij schrapping van de dekking Veiligheid van de bestuurder.

 

 

Mijn mobiliteit
Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel