De brandverzekering: must voor huurder én verhuurder

Voor huurder

1. Verzekeren van de inboedel

Bedenk dat een brand uw hele garderobe vernielt, dat een waterlek uw zorgvuldig uitgekozen meubels beschadigt… Met een brandverzekering verzekert u de inhoud van uw woning tegen schade of verlies. En een optie diefstal daaraan toevoegen, is zeker geen overbodige luxe.

2. Huurdersaansprakelijkheid

De verhuurder zal in veel gevallen de huurder verplichten om een huurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten om er zeker van te zijn dat schade waarvoor de huurder aansprakelijk is, correct zal worden vergoed. Zelfs als uw verhuurder dit niet verplicht, is het raadzaam om uw huurdersaansprakelijk te verzekeren aangezien elke huurder geacht wordt de woning terug te geven in de oorspronkelijke staat. Zonder deze verzekering kan een schadegeval voor de huurder uitmonden in een financiële opdoffer.

3. Aansprakelijkheid tegenover derden

De brand die bij de huurder uitbreekt, kan de eigendom van de buren beschadigen. De brandverzekering komt ook tussen om de kosten van deze ‘derden’ te dekken.

Voor verhuurder

1. Huurder niet altijd verantwoordelijk

De huurder is niet altijd de verantwoordelijke ingeval van schade aan de woning. Denk bijvoorbeeld aan stormschade door noodweer. Of schade waarvoor u als eigenaar aansprakelijk bent, zoals waterschade door een lek in een ingebouwde leiding: wij verzekeren uw aansprakelijkheid voor de schade veroorzaakt zowel aan de inhoud van uw huurder als aan de buurpanden.

2. Tijdelijke leegstand

Ga er als verhuurder niet altijd van uit dat de woning steeds verhuurd zal zijn. Als er geen huurder is, is er alvast geen huurdersaansprakelijkheid om eventuele schade aan uw woning te laten vergoeden.

3. Afstand van verhaal

Dit is een ‘clausule’ die de verhuurder kan laten opnemen in de huurovereenkomst. Dit houdt in dat de eigenaar van de woning zelf een uitgebreide brandverzekering heeft afgesloten waarin hij de aansprakelijkheid van de huurder tegenover hem en ook de buren in heeft laten opnemen.

Hoeveel bedraagt de verzekerde waarde?

Laatste belangrijke punt! In de brandverzekering van de huurder wordt de werkelijke waarde van de woning verzekerd. De verhuurder laat zijn woning verzekeren in nieuwwaarde. Indien de huurder aansprakelijk is, zal enkel de werkelijke waarde worden verhaald en zal de brandverzekering van de verhuurder voor het overige instaan.

 

Op zoek naar een brandverzekering?
Doe een prijssimulatie en sluit uw verzekering online af.
U kunt altijd rekenen op het advies van uw makelaar.

Ontdek onze brandverzekering

 

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel