Koolmonoxidevergiftiging

Opgelet, gevaar!

CO is een zeer gevaarlijk gas dat je niet kan ruiken, zien, proeven of voelen. Mogelijke symptomen van een monoxidevergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid. Bij twijfel verlaat je onmiddellijk de woning en bel je de hulpdiensten via het gratis noodnummer 112.

Wat kan je doen om te vermijden dat CO zich in de woning zou verspreiden?

  • Laat je verwarmingstoestellen regelmatig onderhouden door een vakman.
    • Indien je een centrale verwarming op mazout hebt, ben je verplicht tot een jaarlijks onderhoud door een erkende technicus.
    • Voor een centrale verwarming op gas moet dit tweejaarlijks gebeuren.
  • Denk eraan de schoorsteen van je houtkachel minstens 1 keer per jaar te laten reinigen of laat het doen door een vakman en vraag een attest. Bij intensief stoken kan het nodig zijn om meermaals per jaar je schoorsteen te laten vegen.
  • Gebruik geen verplaatsbare toestellen op petroleum of gas of een barbecue in huis. Deze hebben geen schoorsteen en verbruiken de zuurstof uit de kamer. Als je een bijverwarming wil gebruiken, kies dan voor een elektrisch toestel.
  • Gebruik geen gasgeiser met een waakvlam. Vervang deze door een nieuw toestel met een beveiliging. Die schakelt het toestel uit als er te weinig zuurstof is of als de schoorsteen niet goed trekt. Eventueel kom je in aanmerking voor een Vlaamse renovatie- of verbeteringspremie bijvoorbeeld om je sanitaire of verwarmingsinstallatie te vervangen.
  • Zorg dat het vermogen van je verwarmingstoestel aangepast is aan de grootte van de kamer. Raadpleeg hiervoor een vakman.
  • Plaats een rookmelder in de buurt van je verwarmingstoestel.

Goed om te weten: Bij elektrische toestellen kan geen CO ontstaan.

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel