Brandveiliger leven kan je leren!

Jaarlijks zijn er in België 20 000 woningbranden waarvan heel wat met dodelijke afloop. Alarmerende cijfers die de Belg helaas niet wakker schudden: er wordt te weinig aan brandveiligheid gedacht. Dat terwijl we dankzij kwalitatieve rookmelders en een vluchtplan heel wat brandveiliger kunnen leven. Niet alleen thuis, maar ook op de scholen.

Samen met onze partner Oscare vzw geven we een reeks preventietips die het verschil maken!

Plaats voldoende rookmelders

  • Installeer een rookmelder op elk verdiep van de woning (niet in de keuken, badkamer en garage). Zorg ervoor dat je deze rookmelders om de 10 jaar vervangt. Kijk ook na dat ze kwaliteitslabels bevatten zoals CE en EN14604. Deze en andere labels zoals Bosec, VDS, BS, NF garanderen een goede kwaliteit.

Bedenk een vluchtplan

  • Bespreek samen met je medebewoners, één of meerdere vluchtroutes om de woning in geval van brand veilig te verlaten. Is de vluchtroute vrij (vb. ligt er speelgoed op de trap of in de gang)? Weet ieder gezinslid wat te doen? Wie zal de hulpdiensten (112) verwittigen? Liggen reservesleutels binnen handbereik? Is er een alternatieve vluchtroute? Zorg tot slot voor een zaklamp, spreek een verzamelplaats af en houd regelmatig een evacuatieoefening.

Sluit de deuren

  • Om tijd te winnen tijdens de evacuatie, is het belangrijk om zoveel mogelijk binnendeuren te sluiten. Op die manier worden het vuur en de rook ‘opgesloten’ en krijgen deze zo weinig mogelijk zuurstof, waardoor de ontsnappingsroute naar buiten maximaal rookvrij blijft.

Je merkt het: de principes van een brandveiliger leven zijn zeer eenvoudig. Op die manier bescherm je zowel jezelf als jouw omgeving.

Ohja, nog een laatste tip: deel dit artikel met de buren! En lees onderstaand PDF-document met meer informatie over rookmelders en wat je moet doen bij brandwonden.

LEEFBRANDVEILIG - 2020.pdf 4 MB

 

 

Mijn woning
Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel