Brandstoffen krijgen nieuwe naam

Over heel Europa worden de etiketten gewijzigd. Een overgangsperiode zal de consument helpen wennen aan deze vernieuwing. Toch is het belangrijk om alert te zijn bij het tanken. Diesel tanken in een benzinewagen zal niet zo snel gebeuren, omdat het pistool voor diesel te dik is voor de opening aan een benzinewagen. Verkeerdelijk benzine tanken in een dieselwagen wel mogelijk, met ernstige schade aan de motor tot gevolg. Het kostenplaatje van een herstelling is aanzienlijk. Wie zich vergist en het tijdig opmerkt, mag in geen geval de motor starten!

Benzine

De benamingen Euro 95 of Euro 98 maken plaats voor E5, E10 en E85. De letter “E” verwijst naar ethanol en het daarop volgende cijfer slaat dan weer op het percentage dat de motor van het voertuig aanvaardt. E5 is dus benzine met maximaal 5% ethanol, E10 met 10%… De nieuwe namen voor de benzinevarianten worden telkens in een cirkel geplaatst.

Diesel

Diesel vindt men onder de namen B7, B10 en XTL. De “B” verwijst naar biodiesel en het cijfer naar het percentage biodiesel dat de motor accepteert. XTL staat voor (paraffinische) synthetische diesel,  geproduceerd op basis van aardgas, plantaardige oliën of dierlijke vetten. De nieuwe namen worden in een vierkant geplaatst.

Gas

Gastypes worden vanaf 12 oktober aangeduid met een afkorting en worden in een ruit geplaatst. H2 staat voor waterstof, CNG voor gecomprimeerd aardgas, LPG voor vloeibaar petroleumgas en LNG voor vloeibaar aardgas.

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel