Bouw of verbouw zonder kopzorgen!

Maak een lijst van de werkzaamheden

Stel als koppel, alleen of met het gezin, een chronologische lijst op van de uit te voeren werkzaamheden. Denk eerst aan renovatie (afbraak, dak, vochtigheid, wanden, loodgieterij, elektriciteit, …), daarna aan verfraaiingen (uitgeruste keuken, badkamer, …) en tot slot aan afwerking (schilderwerk).

Leg een budget vast

Na een lijst te hebben opgesteld van de werkzaamheden, kunt u de totale kost ervan beter inschatten. Dit is een belangrijke voorbereidingsfase, des te meer omdat het budget vaak wordt onderschat. Om zo realistisch mogelijk te zijn, voorzie je best een marge van ongeveer 15%. Vergeet niet om rekening te houden met de afwerkingswerken. Ze lijken misschien mee te vallen, maar alles opgeteld, kunnen ze een aardige cent kosten.

Negeer het papierwerk niet 

Denk daarna aan de administratie:

  • neem contact op met de gemeentelijke diensten om te informeren naar de regels met betrekking tot uw woning en om de nodige vergunningen te krijgen. Vergeet niet, soms moet zelfs een vergunning worden gevraagd voor renovatiewerken;

  • vraag aan twee of drie aannemers een offerte (geef de voorkeur aan de meest gedetailleerde offertes);

  • zorg ervoor dat u goed beschermd bent. Het is niet altijd vanzelfsprekend om te bepalen wie aansprakelijk is in geval van schade, zeker niet als er meerdere aannemers actief zijn op de werf. De Verzekering Alle Bouwplaatsrisico's dekt de bouwwerken tegen bepaalde risico's gedurende de hele constructiefase. Deze risico's kunnen betrekking hebben op schade aan de werken (diefstal en ineenstorting), schade veroorzaakt aan derden door de werken (gebouw van uw buur beschadigd) en beschadiging van het gebouw tijdens de onderhoudsperiode.

Kortingen en bonussen

Laten bouwen heeft een prijs en de financiële kant is soms niet te verwaarlozen. Ga na of er eventuele kortingen kunnen worden verkregen en breng gerust een bezoekje aan Batibouw. Deze vakbeurs kan u goed van pas komen.

 

PS: Bent u van plan om te bouwen of renoveren? Om deze droom geen nachtmerrie te laten worden, kunt u zich best beschermen en het risico beperken dat u de werken moet stopzetten. Klik hier voor meer informatie over de Verzekering Alle Bouwplaatsrisico's van AXA Belgium.

 

Meer preventietips?

Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel