Bouw of verbouw zonder kopzorgen!
Maak een lijst van de werkzaamheden
Stel als koppel, alleen of met het gezin, een chronologische lijst op van de uit te voeren werkzaamheden. Denk eerst aan renovatie (afbraak, dak, vochtigheid, wanden, loodgieterij, elektriciteit, …), daarna aan verfraaiingen (uitgeruste keuken, badkamer, …) en tot slot aan afwerking (schilderwerk).
Leg een budget vast
Na een lijst te hebben opgesteld van de werkzaamheden, kunt u de totale kost ervan beter inschatten. Dit is een belangrijke voorbereidingsfase, des te meer omdat het budget vaak wordt onderschat. Om zo realistisch mogelijk te zijn, voorzie je best een marge van ongeveer 15%. Vergeet niet om rekening te houden met de afwerkingswerken. Ze lijken misschien mee te vallen, maar alles opgeteld, kunnen ze een aardige cent kosten.
Negeer het papierwerk niet
Denk daarna aan de administratie:
-
neem contact op met de gemeentelijke diensten om te informeren naar de regels met betrekking tot uw woning en om de nodige vergunningen te krijgen. Vergeet niet, soms moet zelfs een vergunning worden gevraagd voor renovatiewerken;
-
vraag aan twee of drie aannemers een offerte (geef de voorkeur aan de meest gedetailleerde offertes);
-
zorg ervoor dat u goed beschermd bent. Het is niet altijd vanzelfsprekend om te bepalen wie aansprakelijk is in geval van schade, zeker niet als er meerdere aannemers actief zijn op de werf. De Verzekering Alle Bouwplaatsrisico's dekt de bouwwerken tegen bepaalde risico's gedurende de hele constructiefase. Deze risico's kunnen betrekking hebben op schade aan de werken (diefstal en ineenstorting), schade veroorzaakt aan derden door de werken (gebouw van uw buur beschadigd) en beschadiging van het gebouw tijdens de onderhoudsperiode.
Kortingen en bonussen
Laten bouwen heeft een prijs en de financiële kant is soms niet te verwaarlozen. Ga na of er eventuele kortingen kunnen worden verkregen en breng gerust een bezoekje aan Batibouw. Deze vakbeurs kan u goed van pas komen.