Bereid je wagen voor op de strenge winterkou

Controleer je voertuig vóór de eerste strenge winterkou:

  • Denk eraan om je winterbanden te plaatsen

Winterbanden zijn in België niet verplicht. Ze hebben wel een ander profiel en hebben een betere grip op een bevroren ondergrond. Ze maken echt een verschil voor je veiligheid. Controleer dan zeker de bandenspanning. Het is belangrijk om dat in de winter regelmatig te doen, vooral bij grote temperatuursverschillen. De spanning verandert immers bij temperatuurswijzigingen. Ga ook eens kijken naar de profieldiepte. Gebruik de diepteschuifmaat op verschillende plaatsen van de band.

  • Vervang je ruitenwisserstrips en de ruitenvloeistof

In de winter wordt de voorruit sneller vuil waardoor de zichtbaarheid vermindert. Het is dus belangrijk dat je ruitenwissers in goede staat zijn. Het is dus aangeraden om de ruitenwissers jaarlijks te vervangen. Ze zijn heel gevoelig voor koude. Vul het ruitenvloeistofreservoir eventueel met een vloeistof die bestand is tegen temperaturen van
-30°.

  • Controleer of je koplampen nog goed functioneren

In de winter is het vroeger donker. Controleer of je koplampen en richtingaanwijzers correct werken om ongevallen te vermijden. Zo zie je niet alleen zelf beter, maar word je ook beter gezien.

  • Controleer ook je motor

Controleer eerst de staat en het peil van de motorolie. Lijkt ze dik en stroperig, ververs ze. Het is noodzakelijk dit te doen om de 15 à 30.000 km of om de zes maanden naargelang het model.

Controleer daarna de batterij. Deze wordt meer belast bij koude temperaturen. De wagen starten, vraagt meer stroom wanneer het koud is. Een batterij gaat doorgaans 3 tot 5 jaar mee. Dat kan je laten testen bij de garagehouder om te zien of ze de winter nog zal doorstaan.

Vul ook de koelvloeistof bij. Deze compenseert de extra warmte die je motor vrijgeeft en in de winter zorgt ze er ook voor dat het water erin niet bevriest.

Wees op alles voorbereid in periodes van strenge winterkou:

  • Zorg dat je altijd een ijskrabber binnen handbereik hebt (in maar ook buiten het voertuig);
  • Bedek je ruitenwissers bijvoorbeeld met een oud paar sokken;
  • Laat je motor niet draaien terwijl je het ijs van je ruiten en voorruit krabt;
  • De avond voor je de baan op moet, bedek de voorruit met karton of krantenpapier;
  • Zorg voor een deken in je wagen;
  • Voorzie wat extra tijd om sneeuw en ijs van je wagen te krabben voor je vertrekt. 
Over AXA Belgium

AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3200 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. In 2021 behaalde AXA Belgium een omzet van 3,5 miljard EUR en een bedrijfsresultaat van 243 miljoen EUR.

_ _ _

Cookie policy / Disclaimer / Juridische informatie

AXA Belgium
Troonplein 1
1000 Brussel